Tvrz je poprvé uváděna r. 1481. Zaniká v polovině 16. stol. za Sedlnických z Choltic. Místo tvrze je dnes zastavěno několika rodinnými domy, které některé zdi tvrze použily do své hmoty.
Pohled od jv. na torzo pozůstatků zdiva tvrze ve střední části bývalé severní budovy tvrze
© Jan P. Štěpánek 06/2006
„Nad levým břehem říčky Sedlničky, tam stával zpupný statek s tvrzí závišickou“. Stával, ale do současnosti se z něj zachovalo opravdu velmi málo. Obec Závišice se nachází 3,5 km severozápadně od Kopřivnice a necelých 7 km severovýchodně od okresního města Nový Jičín. Zástavba Závišic je soustředěna podél údolí, které vytvořila říčka Sedlnička. V horní části obce, nad levým břehem výrazného meandru Sedlničky, na vyvýšené terase stávala bývalá závišická tvrz. V současnosti zde najdeme jen shluk čtyř domků, na jejichž místě byla někdy ve 14. století tvrz vystavěna, a které z části zdivo tvrze pohltily a z části narušily a zničily. Původní dispozice tvrze byla patrně obdélná. Severní a jižní stranu areálu tvořily dvě budovy (paláce), které mezi sebou uzavíraly obdélná dvorek ohrazený na zbylých stranách kamennou hradbou. Patra tvrze, která byla z velké části patrně kamenná, byla přístupná po dřevěných pavlačích z nádvoří. V prostoru dvora se nacházely i dvě kamenné studny. Jedna uprostřed nádvoří a druhá blízko jižního traktu. Nosné zdi budov tvrze měly sílu kolem 160 cm, zbylé zdi měly sílu od 100 cm do 120 cm. Střechy tvrze byly kryty břidlicí, jejíž několik kusů se při parazitní zástavbě rodinných domků donedávna ještě zachovalo. Přístup do tvrze byl veden od západu, kde se také v kamenné hradbě nádvoří nacházela vstupní brána. Od mírně stoupajícího terénu na západě byl areál tvrze vydělen obloukem příkopu. Ten nebyl nutný pouze na východní straně, kde přirozenou ochranu tvrze tvořila říčka Sedlnička. Náznak oblouku širokého příkopu je dodnes v terénu lehce patrný, i když je celý srovnán a zavezen a na jeho místě se nacházejí zahrady. Později byl prolomen v hradbě i průchod na východ k údolí Sedlničky. Co se z tvrze zachovalo do současnosti? Na místě jižní budovy tvrze dnes stojí dva na sebe přistavěné rodinné domy, které kopírují přibližný rozsah…  číst dále

Historie závišické tvrze

Počátky vsi Závišic lze klást do druhé poloviny 13. století. Různost tvaru jména naznačuje předkolonizování staré slovanské vsi Závišic nebo její sloučení se Zayfriedsdorfem. Možná ji tak nazvali jen okolní Němci podle lokátora či majitele Siegfrieda. S největší pravděpodobností je název vsi odvozen od osobního jména Záviš. Předpokládá se, že zakladatelem a dárcem jména byl Záviš z Vikštejna, držitel biskupského hradu Schauensteina (lid. Šostýna) u Kopřivnice. Ves byla již v polovině 14. století rozdělena na dva díly. Část vsi na pravém břehu říčky Sedlničky (Manské Závišice) sdílela v letech 1369 - 1437 osudy šostýnského zboží, později pak zboží hukvaldského. Na levém břehu Sedlničky v "Dědičných Závišicích" stával zpupný statek s tvrzí. Poprvé se zdejší tvrz uvádí v písemných pramenech k roku 1481. První zmínka o vsi je pak z roku 1357. Zdá se, že původně byli majitelé zpupného dílu Závišic i majiteli lenní…  číst dále

Jan P. Štěpánek podle Šlechtická sídla na Novojičínsku (J. Tichánek, Z. Šerý, 2003), 17.8. 2006

Moravskoslezský kraj,  Nový Jičín  (NJ),