Moje místa 0
Památník hudebního skladatele Leoše Janáčka, hukvaldského rodáka, tvoří dům který skladatel koupil r. 1921 a často zde pobýval. V domku je zachovaný původní interiér a je zde umístěna expozice ilustrující skladatelův život a dílo. Před domem je pamětní deska vytvořená sochařem Augustinem Handzelem.
Celkový pohled na dům L. Janáčka
© Jan P. Štěpánek 08/2006
Graficke pismenko Jen několik minut od hlavní brány do hukvaldské obory, při cestě vedoucí doleva před touto vstupní branou, se nachází v domku č.p. 79 v Podoboří památník věnovaný slavnému hukvaldskému rodákovi, světoznámému hudebnímu skladateli Leoši Janáčkovi. Samotný rodný dům, kde se Janáček narodil dnes již neexistuje. Na jeho místě stojí nová patrová budova bývalé školy, která v roce 1877 nahradila budovu staré školy v níž se Leoš Janáček 3. července 1854 narodil. Na tuto událost upomíná pamětní deska s bronzovou bustou skladatele od sochaře Augustina Handzela. Janáček se narodil do rodiny zdejšího kantora jako deváté ze třinácti dětí. Již od dětství se setkával ...
Jan P. Štěpánek, info Muzea Beskyd, 23.8. 2005