Budova bývalé fary se dnes nachází v areálu Záchranné stanice pro volně žijící živočichy a centra pro eko. výchovu. Tento objekt byl původně vystaven jako lovecký zámeček, nicméně po staletí sloužil jako farní budova.
© Luděk Pitter 04/2005
Budova bývalé fary se dnes nachází v areálu Záchranné stanice a centra pro eko. výchovu, poblíž kostela sv. Petra a Pavla. Tento objekt byl původně vystaven jako lovecký zámeček, nicméně po staletí sloužil jako farní budova. V 50. a 60 letech minulého století pak byl využíván jako základní škola v Bartošovicích, a od 70. let do roku 1996 zde byly depozitáře muzea v Novém Jičíně. Od roku 1992 je v majetku ZO ČSOP Nový Jičín a její současné využití úzce souvisí s provozem záchranné stanice a centra ekologické výchovy. V roce 2004 se podařilo, díky pochopení MŽP a SFŽP, dokončit náročnou rekonstrukci centrálního objetu v areálu stanice. Náklady na opravu této nemovité kulturní památky tak dosáhly celkové výše okolo 7 milionů Kč. Rekonstrukce probíhala od roku 1996. Jde o jednopatrovou barokní budovu podélné dispozice s valbovou střechou. Hlavní vstupní fasáda je promodelována středním tříosým rizalitem. V jeho středu je situován vstup jednoduchým pravoúhlým portálem s volutovým rozeklaným frontonem nesoucím kartuši s erbem Podstatským z Prusinovic. V zápraží portálu je vytesána datace 1737. Fasády jsou pravidelně rytmizovány okenními osami a vysokým pilastrovým řádem s kompozitními hlavicemi. V průběhu roku 2006 bylo v této, téměř 300 let staré barokní budově, zahájen plný provoz . 20. května 2006 zde byla v díky úzké spolupráci se Správou chráněné krajinné oblasti Poodří slavnostně otevřena nově nainstalována stálá expozice „ Lidé a příroda Poodří“, která velmi podrobně představuje chráněnou krajinou oblast Poodří a přilehlé okolí. Dále se v objektu nachází učebna, školící místnost, kancelářské prostory, sociální zařízení a další nezbytné provozní zázemí.
Miroslav BITTER, Petr Orel, 23.6. 2006
Moravskoslezský kraj,  Nový Jičín  (NJ), Bartošovice