Zámek obklopený parkem, postavený ve druhé polovině 18. stol. Poslední stavební úpravy nechal provést kníže Gebhart Leberecht Blücher v letech 1860 až 1863. Od r. 1936 v majetku obce Studénka. Dnes z části využíván jako Vagonářské muzeum.
vstupní průčelí tzv. nového zámku ve Studénce
© Jan P. Štěpánek 02/2008
Zámek Studénka se nachází při okraji města Studénka ve směru na Bravantice. Je nepřehlédnutelnou dominantou a jeho park bezprostředně sousedí s průjezdovou komunikací při níž také stojí brána do parku s dřevěnou nástavbou a šindelovou střechou. Část zámku je tvořena třípatrovou budovou čtvercového půdorysu s hladkou fasádou v rozích zdobenou bosáží. K ní přilehá jednopatrová budova barokního vzhledu a později přistavená věž a vížka s točitým schodištěm. Kolem zámku je park s mnoha zajímavými cizokrajnými dřevinami. V zámeckých interiérech se dnes nachází muzeum železniční dopravy. Je zde i funkční rozměrná dráha se dvěma okruhy kolejiště. Původní Starý a zámek dnes označovaný jako Nový s Vagonářským muzeem dnes patří městu Studénka, které Nový zámek využívá i jako obřadní síň, knihovnu, učebnu základní umělecké školy a klubovnu a provozovnu Českého svazu ochránců přírody.
5.4. 2005
historie

První zpráva o dvoru ve Studénce u něhož byla později postavena tvrz je z roku 1478. Již v roce 1567 dal tehdejší majitel Karel Herbort z Fulštejna tvrz přestavět na renesanční zámek. V letech 1569 se stali majiteli panství pánové z Vrbna a v roce 1637 nechal hrabě Václav z Vrbna zámek rozšířit a přestavět. V držení panů z Vrbna bylo panství až do roku 1722, kromě let 1620 až 1634. Dalšími majiteli se stali Řeplínští z Berečka. Josef Kryštov Řeplínský z Berečka nechal v letech 1749 až 1750 postavit novou budovu. V roce 1762 byl starý zámek přestavěn na pivovar. K tomuto účelu sloužil jen 9 let. Posledními majiteli zámku byli Blücherové z Wahlstattu. Kníže Gebhart Leberecht Blücher v letech 1860 až 1863 nechal u Nového zámku postavit zahradní pavilon. Současně nechal romanticky pozměnit vnější podobu zámku. K zámku byla také přistavěna věž a vížka s točitým schodištěm. Do…  číst dále

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Morava, 5.4. 2005

Půdorys místa

, 1-Nový zámek, 2-Starý zámek, 3-hospodářská budova, 4-stará brána do areálu, 5-zjištěný pozůstatek tvrze
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Moravskoslezský kraj,  Nový Jičín  (NJ),