V roce 1424 se na území obce připomíná vodní tvrz. Její pozůstatek v dolní části obce je evidován jako archeologická lokalita datovaná do období přelomu 13. a 14. stol. až konec 15. století.
Pohled od jihovýchodu na ostrůvek tvrze.
© Jan P. Štěpánek 04/2006
Pozůstatky vodní tvrze ve vsi Velké Albrechtice, ležící jen 3 km východně od města Bílovce. Unikátně zachovalé tvrziště s dochovaným vodním příkopem je jednou ze dvou podobných, které se nacházejí na území severovýchodní Moravy a českého Horního Slezska. To druhé je ve Staré Bělé poblíže Ostravy. Samotná tvrz se nachází ve východní části obce, jen 300 m od zdejšího kostela sv. Jana Křtitele. Do současnosti ze tvrz dochovala v podobě ostrůvku uprostřed rybníku, který je vlastně napuštěným původním vodním příkopem. Areál sídla měl přibližně tvar obdélníku o stranách cca 30 x 38 m. Z původního opevnění areálu je zřejmý pouze předsunutý val na východní straně tvrziště a celý bývalý příkop, který je doposud funkční - naplněn vodou a slouží jako chovný rybník. Plocha jádra má delší osu ve směru sever-jih a pozvolna se snižuje k severu, kde jsou patrny jakési terénní sníženiny. V těchto místech lze předpokládat i vstup do tvrze, ve směru od starého panského dvora. Zástavbu plochy jádra lze jen těžko odhadovat. Díky rozměrnější ploše zde mohlo stát i několik staveb, z nichž patrně jedna mohla mít podobu věžovitého sídelního paláce, patrně v jižní části tvrziště. Stavebním materiálem tvrze byl patrně kámen v kombinaci s dřevěnými horními konstrukcemi tvrze. Tomu, že byla tvrz alespoň z části zděná, napovídá velké množství drobné stavební sutě, která centrální plato pokrývá. Zdejší vodní tvrz vznikla někdy na přelomu 13. a 14. století a zanikla někdy ke konci 15. století, snad již po připojení k bíloveckému panství po roce 1467.Tuto hypotézu potvrzuje i stáří některých archeologických nálezů středověké keramiky (loštické poháry), nádob a úlomků kachlů převážně ze 16. století, které zde vykopal ing. Gustav Stumpf v roce 1921. Dnes je lokalita tvrziště pokryta vzrostlými stromy a je ve státním seznamu vedena jako chráněná památka č.r. 8 - 1695. Celá lokalita…  číst dále
Jan P. Štěpánek, Šlechtická sídla na Novojičínsku (J. Tichánek, 2003), 14.4. 2006

Historie vodní tvrze ve Velkých Albrechticích

První písemná zmínka o Velkých Albrechticích pochází až z roku 1424, kdy ves náleží k bíloveckému panství pánů z Kravař. Někdy před rokem 1447 podnikl nájezd na zdejší tvrz loupeživý šlechtic Jan z Messenpeku a na Rožnově. Václav z Kravař jej za to zažaloval u moravského zemského soudu. Václavův syn Jan z Doloplaz prodává roku 1447 díl Albrechtic Mladotovi z Podštátu. Mladota je tu uváděn ještě roku 1464, avšak po tomto roce se zde již uvádí další příbuzný - Merta z Prusinovic a Podštátu. Mezi léty 1447 - 1464 drží díl Velkých Albrechtic také Smil Kobylka z Kobylího a k roku 1449 je zde uváděna Markéta z Kobylího, snad jeho žena. Smilův bratr Oldřich dal 2. ledna 1453 Velké Alberechtice Tomanovi z Kovalovic. Víme však, že již roku 1449 Markéta z Kobylí a Albrechtic pohání k soudu jistého Tomana z Kovalovic.Ta pak zde bere roku 1464 na spolek svého manžela Bohuslava z Kokor (RP…  číst dále

Půdorys místa

Plánek tvrziště dle G. Stumpfa z r. 1923, před napuštěním příkopu a vznikem chovného rybníka: A - jádro, B - příkop, b - přístup do jádra, C - hypoteticky předpokldané předhradí, c - přístup do předhradí, D - příkop kolem předhradí
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Moravskoslezský kraj,  Nový Jičín  (NJ), Velké Albrechtice