Zaniklé pravěké menší hradiště na výrazném vrcholu Okrouhlá u Staříče objevené r. 1977 Milanem Borisem. Prokázána existence lidu lužické a později púchovské kultury. Dochován krátký úsek setřelého valu.
vzdálenější pohled na vrchol Okrouhlá od jihu
© Jan P. Štěpánek 08/2006
Graficke pismenko Nevýrazné pozůstatky pravěkého hradiště na nevysokém, avšak výrazném kopci Okrouhlá (373 m n. m.) na jižním okraji obce Staříč nedaleko Místku.
Dominantní poloha kopce v krajině byla v nedávné době využita pro stavbu telekomunikačního stožáru, sloužícího jako rozhledna. Na Okrouhlou se dá pohodlně vyšlapat v podstatě odkudkoliv, nejsnadnější přístup je však po zpevněné cestě k rozhledně.

historie

Nepříliš rozsáhlé vrcholové hradiště na kopci Okrouhlá se vyznačuje poměrně slabým opevněním. Dochoval se jen asi 40 m dlouhý úsek setřelého valu na severní a severozápadní straně obvodu. Maximální výška valu již nedosahuje ani 0,5 m, příkop je setřen zcela. Hradiště bylo objeveno amatérským archeologem Milanem Borisem z Dobré v roce 1977. Menším archeologickým průzkumem byla doba existence hradiště odhadnuta na dobu osídlení lidem lužické

Jan P. Štěpánek dle textů Mgr. Jaromíra Poláška in Obec Staříč 1258–2008, Regio 2008, 15.4. 2009

61-62 Ostravsko