kaple u Lembergerovy továrny

na Hřbitovní, Místek, Koloredov
Drobná kaple neznámého zasvěcení vystavěna v místecké části Koloredov u tzv. Jiříkova mlýna (Lembergerovy textilky) nejpozději ve 2. pol. 18. stol. Zanikla při rozšíření silnice někdy po r. 1985.
Kaple obklopená torzem kmene staré lípy nedlouho před demolicí - březen 1985
Graficke pismenko Drobná klasicistní kaplička neznámého zasvěcení, nejpozději z 2. poloviny 18. století, stávala v minulosti na křížení ulice Hálkovy a Hřbitovní (dnes J. Opletala), nedaleko jejich zaústění do hlavní ulice Pionýrů (dříve Císařská, Říšská, Dr. Edvarda Beneše,...) v původně samostatné obci Koloredov, dnes součásti města Místek. Severně od kaple se rozkládal areál známé Lembergerovy textilní továrny s okrasným továrním parkem. Původně na místě továrny stával na rozhraní katastrů Koloredova a Sviadnova známý Jiříkův mlýn.
Místo zbořené kaple (po r. 1985) se dnes nachází přibližně uprostřed světelné křižovatky ulic J. Opletala, Hálkovy, Pionýrů a nájezdu na Koloredovský most.

historie

Kaplička je zobrazena na mapě 1. vojenského mapování ze 60. let 18. století, ale patrně může být i starší. Zánik kaple přinesla brutální devastická přestavba Místku v "moderní" město a rozšíření staré Hřbitovní ulice do moderní víceproudé magistrály (ul. J. Opletala) někdy po roce 1985. Kaple měla podobu drobné obdélné sakrální stavby s hlavním průčelím obráceným k jihu do Hřbitovní ulice. Z velmi málo zachovalých fotografií nejde určit,