zámek Vlčí kopec

Heinrichslust
Nevelký klasicistní lovecký zámeček s přilehlými objekty nechal v l. 1829-1830 vybudovat Jindřich Vilém III. Haugwitz. Ve vlastnictví jeho rodu zůstal až do r. 1945, kdy přešel do držení státu. Po rekonstrukci v l. 1956-1958 sloužil jako rekreační středisko. V současnosti je školicím střediskem.
© Luděk Vláčil 06/2016

Částečně přízemní klasicistní lovecký zámeček zvaný Vlčí kopec stojí v upraveném parku, v přírodní rezervaci Údolí Oslavy a Chvojnice, na kopci nad řekou Oslavou mezi obcemi Sedlec a Kuroslepy nedaleko Náměště nad Oslavou, katastrálně však spadá pod Kladeruby nad Oslavou. V interiéru zámečku je velkolepý velký sál a jeho fasády jsou zdobené. Areálem, který tvoří zámeček a další stylové budovy pro služebnictvo, prochází modře a zeleně značená turistická stezka. Severně od zámečku stojí romantický pavilon takzvaný Gloriet (viz samostatné heslo) a 3 km vzdálená rozhledna Babylon. Severně od zámečku se také nachází zříceniny hradu Lamberk a Nový hrad.

historie

Území, jež bývalo dříve součástí náměšťského panství, v roce 1752 koupil Bedřich Vilém Haugwitz, ministr a rádce Marie Terezie. Ten v roce 1794 převedl majetek na svého syna Jindřicha Viléma III. Haugwitze, který se pustil do rozsáhlých úprav majetku. Jindřich byl nejen milovníkem hudby, ale také velkým milovníkem lovu, proto na svém panství zakládal různé parky a obory. V katastru obce Kladeruby nad Oslavou nechal v lesích v letech 1829-1830

Luděk Vláčil- zdroj: Hrady a zámky na Moravě a ve Slezsku A-Z, OLYMPIA 1987, https://cs.wikipedia.org, http://www.vlcikopec.cz a další, 19.6. 2016

Chcete se stát boháči? Přesně za půl roku vydá hrad Sion svůj poklad!

Větrný mlýn Velké Těšany aneb život ve mlýně nebyl pro princezny