Barokní zámek vystavěn v pol. 17. stol., upraven po roce 1867 v duchu romantiky. Východně od zámku hodnotný přírodně krajinářský park. V zámku umístěn domov důchodců.
Pohled z ulice
Těleso raně barokního opevněného zámku se suchým příkopem a mostem
Vlastní objekt zámku je nepřístupný, neboť je využíván jako domov důchodců. Na zámek navazuje rozsáhlý park, který je však volně přístupný. I přes mnohé nepříznivé zásahy do něj po roce 1947 stále ohromuje svojí velikostí a kompozicí. Park navazoval kdysi na oboru na okraji Malých Karpat. Pokud někdo chce navštívit zříceniny nedalekého hradu Pajštůna, je možné se na něj dostat ze Stupavy – projít celý park, bývalou oboru a dojít až na hrad. Objekt zámku je dobře dostupný. Nachází se v centru města Stupava v sousedství kostela.
David Hamza , 28.11. 2009
popis

Směrem k ulici působí objekt strohým pevnostním charakterem. V tomto směru vidíme trojkřídlou dispozici s nárožními věžemi, obklopenou suchým příkopem s cihelným mostem k hlavní bráně. Tato tři křídla tvoří čestný dvůr otevřený směrem k parku. Ze strany parku došlo k největším romantizujícím úpravám a celkově z této strany zámek působí romantickým dojmem s mnohými věžičkami a arkádami. Čestný dvůr byl oddělen od navazujícího prostoru parku dnes již odstraněnou arkádou s ozdobnými mřížemi.

historie

Hrad Stupava je písemně doložen poprvé v roce 1271. Byl důležitým střediskem panství. Zda se nacházel ve stejnojmenném městečku, nebo byl zaměněn s nedalekým hradem Pajštůn, nelze doložit. Pravděpodobně však na místě dnešního zámku stálo nějaké menší šlechtické sídlo, které bylo roku 1553 v majetku rodu Serédy. Toto sídlo bylo přestavěno v polovině 17. století Pavlem Pálffym na raně barokní opěvněný zámek. Zhruba za dalších 100 let byly prováděny další opravy a dostavby. Od roku 1867 vlastnil zámek rod Károlyi. Ti provedli další přestavbu zámku, tentokrát v duchu romantiky s barokními a rokokovými prvky dle projektu M. Ybla. Tyto přestavby jsou nejvíce zřetelné zejména při pohledu z parku a ostře kontrastují s pevnostním charakterem fasád do ulice. Poslední majitelé opustili zámek v roce 1945. V roce 1947 zámek vyhořel. Přestože zámek byl obnoven v letech 1956–58 dle projektu R. Hirtha, došlo k mnohým…  číst dále

Další texty historie
Slovensko, Bratislavský,  Malacky  ( MA ),