Nynější barokní kostel sv. Petra a Pavla postaven r. 1764, věž stojící mimo osu zachována ze starší stavby doložené od 14. stol. Kostel upravován r. 1909. Vnitřní barokní zařízení jednotné z poloviny 18. stol. Nyní filiální kostel ve farnosti Nepomuk bez pravidelného využití.
Mileč - kostel
© Jiří Špaček, 9/2016
Obec Mileč leží asi 2 km jihovýchodně od Nepomuku na silnici III. třídy, vycházející ze silnice I/20 spojující Plzeň a České Budějovice. Podle ústní tradice byla založena kolem r. 1100 Milkem z Klenové. První písemná zmínka pochází však až z r. 1352, kdy patřila pomuckému klášteru. Nyní má vlastní Mileč jen něco přes stovku obyvatel, ale je sídlem obce, která sdružuje ještě čtyři další okolní vesnice. Prochází tudy zelená turistická značka spojující Nepomuk, Oselce a Kotouň. Železniční zastávka Mileč se nachází na trati 190 z Plzně přes Horažďovice do Českých Budějovic, leží však u přejezdu více než kilometr jižně od vlastní vsi. V jižní části obce u silniční křižovatky roste památná Milečská lípa, jejíž stáří je odhadováno na 400 let. Na návrší se hřbitovem při severním okraji stojí barokní kostel sv. Petra a Pavla.
17.11. 2016
historie

První písemná zmínka o vsi Mileč pochází z r. 1352, kdy patřila pomuckému klášteru. K r. 1372 je připomínán Přibík z Vrčeně s predikátem z Milče, na počátku 15. století pak Michael z Milče, který byl purkrabím na Zelené Hoře. Již ve 14. stol. tu nepochybně stál gotický kostel. Po vypálení cisterciáckého kláštera husity r. 1420 patřila ves až do r. 1630 k Zelené Hoře, odkud přešla k Plánici. K r. 1789 byla ves opět součástí zelenohorského panství. Dominantou Milče je kostel sv. Petra a Pavla, stojící na hřbitově v místě starší svatyně zřejmě ze 14. století. V r. 1640 byl zdejší farní kostel přestavěn a k obrazu sv. Barbory se konaly poutě desítek věřících, neboť podle pověsti měl moc uzdravovat oční choroby. Do dnešní barokní podoby byl kostel obnoven nákladem vlastního kostelního jmění r. 1764. Významně byl upravován i kolem r. 1909, o čemž svědčí datace na severní straně lodi. Kostel je založen na…  číst dále

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 2, Academia 1978, web obce a farnosti), 17.11. 2016

půdorys kostela