Opevněný objekt na kazínské skále nad Berounkou neznámého stáří, nálezy datují tuto lokalitu jak do pravěku, tak i do středověku. Někteří badatelé sem umísťují hrádek Bluk. Dochované valy a příkopy okolo dvoudílné dispozice.
Pohled z prostředka řeky na hradní skálu
Graficke pismenko Kazín leží naproti Černošicím přes řeku Berounku, přes kterou v letních měsících přímo u skály funguje přívoz. Lokalita samotná je nejlépe přístupná od západu přes "přehradí", ostatní strany ostrožny jsou příkré a kamenité, navíc porostlé akátovým křovím. Skálu nelze minout, neboť už od roku 1868 je označena nápisem Kazín. Tehdejší obrozenci sem totiž umístili místo pobytu bájné Krokovy dcery Kazi.
Ivka, 28.10. 2007

historie

August Sedláček do této lokality umísťuje v 6. díle svých Hradů, zámků a tvrzí Českého království hrádek Bluk, který je známý z análů. V souladu s ním to tvrdí také autoři kolektivní publikace z 80. let minulého století s tím, že toto jméno pak převzal nedaleký mlýn. Hrádek s tímto jménem je poprvé zmiňován v letech 1324–1437. Tomáš Durdík s tímto tvrzením ale v Ilustrované encyklopedii českých hradů příliš nesouhlasí. Jisté je, že jméno Kazín

Ivka (T. Durdík: Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, Libri, Praha 2000), 28.10. 2007

popis

Dispozice lokality je dvoudílná. Obdélné předhradí, zničené pozdější zemědělskou činností, je ohrazeno z východu čelním příkopem, na severním mírnějším svahu je znatelný boční příkop a val, nad příkrým jižním svahem jsou náznaky parkánové hradby. Samotné nevelké, přibližně oválné jádro leží za dalším znatelným mohutným příkopem, který jej odděluje od předhradí. Na ploše jádra jsou viditelné různé sníženy. Pokud nejde o pozůstaky vykopů z 19.

Časová osa

1324 - 1437
    Dle Augusta Sedláčka byl do této loklality umístěn hrádek Bluk, který je z análů známý.
    1868
    Místní hospodský toho roku prý nechal na skálu upevnit nápist se jménem Kazín, aby zvýšil turistických ruch v obci.
    koncem 19. století
    Z tohoto období pochází jméno Kazín.