Archeologicky ne zcela jistě potvrzená lokalita tvrziště na hraně bývalé říční terasy řeky Ostravice. Lokalita byla v minulosti výrazně deformována výstavbou výkrmny vepřů a kanalizací. Drobný soubor archeologického materiálu spadá do 14. stol.
Pohled na lokalitu DSO Hlíny od severu
lokalita sama je zalesněný svah nad cestou
© Jan P. Štěpánek 09/2006
Graficke pismenko V malé obci Hodoňovice, nacházející se při moravsko – slezské zemské hranici, řece Ostravici, je všeobecně předpokládána existence drobné středověké fortifikace, která by střežila z moravské strany tuto hranici. Naproti, na slezské straně tuto funkci vykonávala tvrz v Bašce či hrádek v Janovicích. Dlouhou dobu se však netušilo, kde se na území Hodoňovic toto středověké sídlo mohlo nacházet. Ani dnes není jistě existence tohoto sídla prokázána. Toto drobné středověké opevnění snad stálo v trati Hodoňovice – Hlíny. Právě zde byly v jednom úseku zaznamenány možné stopy po zaniklé středověké fortifikaci. Předpokládané místo tohoto DSO bylo lokalizováno na hraně říční ...

Historie Hodoňovic
    Vesnice Hodoňovice vznikla nejspíše již ve 14. století kolonizační činností na neosídlené půdě místeckého léna, které patřilo olomouckému biskupství. První písemná zmínka o této osadě je pod názvem Quittendorf a pochází z roku 1388. V roce 1395 se zaznamenává v knize udělených lén olomouckého biskupství latinská formulace: Hanco Friedlant má městečko Místek(Friedberg) a lesy příslušné k tomuto městečku, které se nazývají Místecké lesy

Jan P. Štěpánek podle Šlechtická sídla na Frýdecko - Místecku (J. Tichánek a kolektiv, Alpress, Frýdek-Místek 2006), 14.5. 2006