Zbytky po tvrzi ze 13. stol. Zachováno tvrziště na ploše 24 m x 33 m s příkopem a valem po celém obvodu. Příkop dosahuje místy hloubky přes 3 m a šířky až 20 m.
Jádro tvrziště
© Luděk Pitter 08/2006
Tvrziště - terénní pozůstatky vodní tvrze, najdete v Dolních Životicích poblíž obecního úřadu. Leží na soukromém pozemku při okraji obce, v cípu mezi místní komunikací vedoucí do Mikolajic a železniční tratí. Budete-li se ptát místních, tak mladší spíše mluví o hradu a starší místo znají pod názvem Polákovo kolo. Pokud si budete chtít tvrziště prohlédnout, je určitě rozumnější učinit tak po domluvě s majitelem pozemku, který bydlí v domku vedle tvrziště. Stáří tvrze je jen odhadováno na počátek 13. stol. Podle některých autorů, však zde tvrz mohla stát i dříve. Jádro tvrze se nacházelo na obdélníkové vyvýšenině na ploše přibližně 19 arů, velikosti asi 24 m x 33 m, s dlouhou osou obdélníka orientovanou ve směru sever - jih. Tato plocha byla využívaná někdy na přelomu 19. a 20.stol. jako místní ochotnické přírodní divadlo a snad z té doby je i zbytek zachované kamenné zdi výrazně vystupující nad terén i když někteří autoři ji pokládají za starší. Naproti tomu kamenné zdivo při okraji vodního příkopu, které lze dobře sledovat od horního okraje příkopu tvořeného jádrem tvrziště až téměř nad dno příkopu, může být snad starší. Příkop, ač v mapách zakreslovaný jen při části obvodu jádra tvrziště, je dodnes dobře patrný po celém obvodu jádra. Dno příkopu je vlhké, zarostlé místy rákosem jinde křovím a čas od času, podle výše hladiny okolních toků, se v něm objevuje voda. Příkop je i dnes hluboký místy i více jak 3 m a široký až 20 m. Voda do příkopu byla nejspíše přiváděna z místní říčky Hvozdnice, která protéká asi 100 m jižně od tvrziště. Za příkopem je dobře patrný val, široký i několik metrů. Podle pamětníků byly dříve patrné náznaky ještě dalších dvou valů a to v jihovýchodním směru, kde jsou dnes pole. Toto velmi pěkně zachované tvrziště určitě nadchne všechny milovníky starých hrádků a tvrzi.
popis

Tvrziště v Dolních Životicích je klasickou ukázkou menšího hrádku či spíše tvrze vybudovanou v rovinaté nivě a využívající jako hlavní obranný prvek vodní příkop. Ten se v případě zdejšího tvrziště dokonale zachoval kolem celého obvodu pravoúhlého obdélného centrálního pahorku s rozměry přibližně 24 m x 33 m. To, že tvrz byla s velkou pravděpodobností zděná, dokazuje torzovitě dochované obvodové zdivo takřka podél celého obvodu centrálního pahorku: ponejvíce v jižní části východní fronty, na jižní straně a jižní části západní fronty. Nikde, až na jeden případ menší zídky na východní frontě, však nevystupuje toto zdivo nad úroveň plochy tvrze. Můžeme si tak představit, že tvrz byla po celém svém obvodu tvořena mohutnou hradbou, vyrůstající takřka z vody. Materiál z nadzemních částí této ochranné obvodové hradby byl zřejmě rozebrán po opuštění tvrze místními obyvateli na stavební materiál okolních domů. Vlastní stavení uvnitř tvrze snad…  číst dále

půdorys tvrziště
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Moravskoslezský kraj,  Opava  (OP), Dolní Životice