Rozhledna (20 m, 618 m n. m.) je součástí vyhlídkové restaurace. Vybudována a otevřena r. 1906 Richardem Felinghauerem. Po r. 1945 zde byl dětský domov. Později (60. léta 20. stol.) znovu restaurace, po r. 1989 běží majetkové spory a místo chátrá. Až po r. 1998 opravena a r. 2000 znovu otevřena.
Vyhlídková restaurace s rozhlednou Petřín
Vyhlídková restaurace Petřín byla postavena na kopci zvaném Nickelkoppe. Slavnostní otevření bylo provedeno v roce 1906 Richardem Felinghauerem. Jako výletní restaurace byl objekt využíván až do roku 1945, kdy se stal dětským domovem. Teprve v 60. letech 20. stol. byl provoz restaurace obnoven již pod názvem Petřín. Dnes je na místě skvělá restaurace. Vyhlídková věž je volně přístupná z restaurace.
14.11. 2004

historie

Rozhledna Petřín stojí nad Jabloncem nad Nisou na kopci pův. zvaném Nickelköppe. (Tento název prý vznikl podle jména jistého ševce Nickelschustera, který bydlel poblíž. Jeho domku se mezi lidmi s nadsázkou říkalo Nickelburg a kopci pak Nickelköppe). Rozhlednu zde nechal postavit spolu s restaurací r. 1906 podnikavý německý hostinský Richard Fellinghauer. Vyhlídková restaurace „Zur Nickelkoppe“ se stala rychle

Liberecký kraj,  Jablonec nad Nisou  (JN), Jablonec nad Nisou-Vrkoslavice