Osmiboká gotická kamenno-cihelná kaple založená konecm 14. století knížetem Přemkem Opavským. Uvnitř torzálně dochován cyklus fresek 15 znamení konce světa ze 30. let 15. století. Za 30. leté války sloužila švédským obřadům-odtud její přídomek.
Tam se chci podívat
Kaple od jihovýchodu
© Jan P. Štěpánek 11/2006
Stranou běžným turistickým trasám a od pohledu známá spíše jen motoristům stojí při hlavní silnici z centra Opavy do městské části Kateřinky pozoruhodná oktogonální kameno-cihelná stavba s vysokou střechou – kaple sv. Kříže, zvaná lidmi také Švédská kaple.
Původ této významné památky Kateřinek je středověký. Založil jí koncem 14. století sám opavský kníže Přemek I.
Stavba, reprezentující slezskou cihlovou gotiku, prošla mnoha útrapami, kdy byla používána i jako sklad a sýpka. Dočkala se však nákladné obnovy a dnes opět jako národní kulturní památka přitahuje zvědavost a zraky veřejnosti.

Historie kaple sv. Kříže
    Kaple byla vystavěna na důležité křižovatce obchodních cest, které spojovaly Opavu s Ratibořským vévodstvím a dalšími obchodními centry na sever od našeho území. První zmínka o kapli je z 9. 9. 1394 v listině, která jako stavitele uvádí opavského knížete Přemka (1377 – 1434) z opavské větve Přemyslovců, který při kapli zřídil nadaci za sebe i své ctihodné předky. Další zmínka o kapli je až z

Jan P. Štěpánek podle informací v místě, 4.12. 2006

popis

Oktogonální stavba na mohutných základech vystavěných z lomového kamene. Při pozdějších opravách a úpravách se do kamenných zdí vmísily i cihly. Horní část z cihel a s vysokými okny s lomeným obloukem je od spodní kamenné oddělena profilovanou vodorovnou římsou. Do kaple vedou dva vstupy, oba přes nízké portály s bohatým kamenným ostěním. V každém nároží stavby se nachází opěrák. Celý interiér kaple

Půdorys místa

půdorys kaple v úrovni vstupu, zrněně vyznačeny zbořená sakristie a schodišťová vížka, sokl kazatelny
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
    Moravskoslezský kraj,  Opava  (OP), Opava-Kateřinky