Areál právovárečného (měšťanského) pivovaru čp.146/II vybudovala na samém počátku 20. století místní stavební firma Bohuslava Ryšavého. 17.12. 1901 zde byla uvařena první várka. Výrobní kapacita pivovaru byla 3000 hl/rok. V r. 1927 zde byla ukončena výroba a areál slouží od té doby jako sklady.
areál bývalého pivovaru
© Milan Caha 04/2011
Graficke pismenko Historie pivovarnictví se v tomto místě datuje rokem 1862. Tehdy právováreční měšťané zakoupili louku a vybudovali na ní společné pivovarské sklepy. Na počátku 20. století nad nimi vybudovali areál nového právovárečného (měšťanského) pivovaru čp.146/II. Projekt i stavební práce zajistila místní stavební firma Bohuslava Ryšavého. Pivovar byl vysvěcen 15. prosince 1901 a 17. prosince zde byla uvařena první várka. Hlavní pivovarská budova s novorenesanční fasádou měla 2–3 patra, přičemž varna procházela skrz dvě podlaží. Výrobní kapacita pivovaru byla 3 000 hl/rok. V roce 1923 ovládl vedení pivovaru Štěnovický pivovar. Po několika letech zde nový majitel vaření ...

technická památka
     Rokycany  (RO)