Zámek, pův. renesanční tvrz z konce 16. stol. přestavěná v l. 1719-1723 za Jana Antonína Vratislava z Mitrovic (arch. Jakub Auguston ml.) na barokní zámek. Po 2. světové válce zestátněn, po r. 1990 vrácen dceři býv. majitele Haně Ludikarové. Po rekonstrukci je část zámku přístupná veřejnosti.
Hlavní průčelí
© Luděk Pitter 03/2005
Zámek je možné navštívit za účelem prohlídky, svatebního obřadu a dalších společenských akcí. Prohlídky zámku pro veřejnost jsou možné pro předem objednané skupiny (min. 10 osob), viz kontakt.
turistické

Zámek se nachází v centru města Mirošov při křižovatce silnice II/117 ze Spáleného Poříčí na Dobřív a silnice na Rokycany v soukromém oploceném areálu. Mimo návštěvní dny jej můžete zhlédnout pouze v místech přerušení vysoké zdi. Původně zde stála renesanční tvrz z konce 16. stol. V 1. polovině 18. stol. zde byl postaven zámek podle plánů plzeňského architekta Jakuba Augustona mladšího, který je autorem projektů zámku v Dolní Lukavici, Nebílovech, Příchovicích, Radnicích či v Týnci u Klatov. Ten se rozhodl včlenit tvrz do nového zámku a přistavět k ní jihovýchodní křídlo a celý objekt získal půdorys ve tvaru písmene L. Vznikl barokní zámek s ústředním oválným sálem a mansardovou střechou s hodinami a malou věžičkou. Je vysoce pravděpodobné, že zámek nebyl zcela dostavěn a měl mít ještě jižní křídlo. Stavebníkovi Janu Antonínu Vratislavovi z Mitrovic však s největší pravděpodobností došly…  číst dále

historie

Ves Mirošov je zmiňována poprvé r. 1366. V roce 1550 prodal Volf z Vřeskovic mirošovské panství Floriánovi Gryspekovi z Grysbachu. Tento politik a rádce Ferdinanda I. zemřel roku 1588 a jeho majetek byl rozdělen mezi 7 synů. Mirošov zdědil jeho syn Ferdinand Gryspek, který je považován za zakladatele zdejšího panského sídla. Stavba snad byla dokončena někdy před rokem 1594 a jednalo se o jednopatrový renesanční objekt obdélníkového půdorysu. Ferdinand Gryspek zemřel roku 1606 a panství přešlo do majetku jeho bratra Blažeje, který panství s tvrzí roku 1616 prodal Adamovi Vratislavovi z Mitrovic. Když roku 1624 zemřel, Mirošov přešel do majetku rodu Boryňů ze Lhoty. Protože se však Marie Magdaléna Boryňová ze Lhoty provdala za Diviše Františka Vratislava z Mitrovic, zámek se vrátil zpět do držení rodu Vratislavů. Později jej vlastnil jeho syn Adam František a po něm jeho vnuk Jan Antonín Vratislav z Mitrovic, který se…  číst dále

L.P. podle různých zrojů, 25.12. 2005

Zámek