Památkově chráněná kamenná klasicistní kašna z roku 1827. Jako zdroj vody sloužila do otevření městského vodovodu v roce 1924. V srpnu 1951 byla přemístěna na Urbanovo náměstí do parčíku před děkanstvím. V roce 1997 byla rozebrána, restaurována a v září 1997 se vrátila na své původní místo.
kašna na Masarykově náměstí
© Milan Caha 04/2011
Kamenné ohrazení kašny je čtvercové. Středový sloupek je zakončen mísou s mušlovitým dekorem a chrliči ve tvaru maskaronů. Na vrcholu stála socha rakouského orla, která byla poškozena 28. října 1918 a odstraněna koncem listopadu 1918.
historie

Památkově chráněná klasicistní kašna z roku 1827, která nahradila na dnešním Masarykově náměstí starší kašnu. Není doloženo, jakou měla starší kašna podobu a kde přesně stávala, víme ale, že roku 1762 zde nahradila dřevěnou kašnu kamenná. Vodu do starších kašen přivádělo dřevěné potrubí z rybníka Ježek. Pozůstatky potrubí byly objeveny při výkopových pracích v srpnu 1957. Stavba současné kašny začala v roce 1826. Jako zdroj vody sloužila do otevření městského vodovodu v roce 1924. V srpnu roku 1951 byla kašna přemístěna na Urbanovo náměstí do parčíku před děkanstvím. V roce 1997 byla rozebrána, restaurována a v září 1997 se vrátila na své původní místo.

Plzeňský kraj,  Rokycany  (RO), Rokycany