Zbytky gotického hradu s plášťovou zdí, který vystavěli Rožmberkové v polovině 14. století jako mocenské centrum svých zdejších držav. Po husitských válkách uváděn jako pustý. Dnes je patrný příkop s valem a zbytky zdí, stojí zde budova bývalé fary.
jádro od východu
Okrouhlý areál podle starších popisů obíhaly dva příkopy a valy, dnes je částečně znatelný jen jeden příkop, na jehož dně je studna, a val za ním. Dochovaly se zbytky mocné obvodové hradby, na jihu s vystupujícím objektem – snad vstupní branou. Je dost pravděpodobné, že šlo o hrad typu s plášťovou zdí. Dnes stojí na zříceninách hradu budova bývalé fary, která patřila k nedalekému kostelu sv. Vavřince.
T. Durdík: Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, Libri, Praha 2000, 17.5. 2007
historie

Gotický hrad je v roce 1349 zmiňován jako rožmberské zboží v držení purkrabího, který spravoval zdejší část panství. Přestože hrad v roce 1352 dobyl císař Karel IV., zůstal Rožmberkům až do husitských válek. Byl obléhán v roce 1424 a po skončení válek je uváděn už jako pustý. V letech 1687-8 byla v místě hradu postavena panská myslivna užívaná do poloviny 18. století, od roku 1777 byla využívána k ubytování duchovních příslušných ke strašickému kostelu. V majetku církve je dodnes.

půdorys hradu
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Vývoj událostí místa

• 1349

Gotický hrad zmiňován jako rožmberské zboží v držení purkrabího, který spravoval zdejší část panství.

Hrad dobyl císař Karel IV., zůstal Rožmberkům až do husitských válek.

Hrad byl obléhán a po skončení válek je uváděn už jako pustý.