Zřícenina hradu z 13. stol. Původní dřevěný hrad nechal postavit Holen z Vlčtejna. Po roce 1360 přestavěn Rožmberky do dnešní podoby. Hrad často střídal majitele a zpustl po roce 1872. Restaurován ve 40. letech 20. stol.
Zřícenin hradu Vlčtejn

Hrad je přístupný jednou za rok

Hrad se otevírá návštěvníkům jeden den v roce při akci "Oživení hradu Vlčtejna". Po zbytek roku je nepřístupný (z bezpečnostních důvodů). Hrad má soukromého majitele.
E.H. - info OÚ Vlčtejn, 19.7. 2013

Hrad Vlčtejn

Hrad Vlčtejn se připomíná poprvé v r. 1284 a jeho držitelem byl Holen z Vlčtejna (též z Vildštejna), přítel Záviše z Falkenštejna. Koncem 13. a v polovině 14. století je ještě doloženo několik šlechticů tohoto jména. Před r. 1360 získali Vlčtejn Rožmberkové a ti také původně dřevěný hrad přestavěli a dali mu dnešní podobu. K panství patřily podle rožmberského urbáře z r. 1379 vesnice Chlumčany, Chouzov, Olešná, Holoubkov, Lhotka, Třebín, Sloupek, Přívětice, Zhoř, Milínov, Velkov a Nezvěstice. Na hradě sídlil purkrabí, který zdejší rožmberský statek spravoval. Vlčtejn byl v počátcích husitské revoluce oporou katolické strany, a proto se ho r. 1421 zmocnil Žižka při své cestě na Plzeňsko; purkrabím zde byl ustanoven Vilém Kostka z Postupic. Hrad zůstal v držení husitů až do r. 1422, přestože Žižka uzavřel s plzeňským landfrýdem příměří. V době bitvy u Lipan (1434) byl zdejším purkrabím Svojše ze…  číst dále

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Západní Čechy, 19.7. 2008

Jak vlk zachránil syna hradního pána

Legenda vypráví, jak v jednu dobu bylo okolí hradu plné vlků. Pán hradu proto přikázal vykopat kolem hradu (zvaného v té době Vildštejn) příkop, do kterého by nebezpečné šelmy spadly, pokud by se přiblížily příliš blízko k hradu. Jednoho chladného podzimního večera seděl pán hradu Holen u krbu se svým synem, a vyprávěl mu příběh, když v tom přiběhl čeledín a volal, že se do pasti chytil vlk. Holen popadl kuš a šípy a rychle se vydal s čeledínem k příkopu. Ale když k němu došli, viděli jak vlk prchá pryč. Jali se ho pronásledovat, ale šelma se jim brzy ztratila. Po několika dnech se stala strašlivá věc - někdo unesl za nepřítomnosti pána hradu malého Holenova syna. Holen přikázal prohledat celé okolí, ale marně. Byla temná, mrazivá noc, a hoch byl k nenalezení. Ráno přišla k Holenovi žena a přiznala se, že jeho syna odvedla do lesa, a tam ho nechala. Skupina mužů hned vyrazila do lesa, a zakrátko…  číst dále

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Vývoj událostí místa

• 1284

První zmínky o hadu, jeho držitelem byl Holen z Vlčtejna (též z Vildštejna), přítel Záviše z Falkenštejna.

• před rokem 1360

Vlčtejn získali Rožmberkové a ti také původně dřevěný hrad přestavěli a dali mu dnešní podobu.

• 1421

Vlčtejn byl v počátcích husitské revoluce oporou katolické strany, a proto se ho zmocnil Žižka při své cestě na Plzeňsko.

• 1422

Hrad zůstal ješte v držení husitů, přestože Žižka uzavřel s plzeňským landfrýdem příměří.

• 1434

V době bitvy u Lipan byl zdejším purkrabím Svojše ze Zahrádky, který v r. 1435 uzavřel s Oldřichem z Rožmberka smlouvu.

• 1442

Oldřich neviděl rád na svém hradě kališníka, a proto se smluvil se Zbyňkem z Kočova, aby vyplatil hrad pro sebe.

• 1444

Po Zbyňkově smrti se však r. 1444 zmocnil hradu opět Svojše ze Zahrádky.

• po roce 1446

Držel Vlčtejn Bedřich z Donína, stoupenec poděbradské jednoty.

• 04. červen 1450

Hrad si vybral Jiří z Poděbrad jako místo jednání se strakonickou jednotou, poraženou v bitvě u Rokycan.

• 09. červen 1450

Byla uzavřena smlouva vlčtejnská.

• 1514 - 1525

Vlčtejn koupil Jan Varlejch z Bubna, ale jako jeho majitel zároveň vystupuje Jan z Roupova, který od Bedřicha z Donína koupil Spálené Poříčí a Žákavu.

• 1587 - 1589

Někdy mezi těmito lety prodal syn Jana z Roupova Kryštof Vlčtejn majiteli blízkého Hradiště Janu Hradišťskému z Hořovic.

• 1872

Krakovští z Krakova, z nichž nejznámější byl Hanuš. Po smrti Hanuš z Krakova přešel majetek do držení Pálffyů, hrad zpustl a stal se zříceninou.

• 20. století

Hrad byl restaurován Spolkem pro záchranu hradu Vlčtejna.