Zřícenina letohrádku založeného po roce 1750 Janem Šternberkem. Původně to byla přízemní budova obdélníkového tvaru. Od roku 1839 byl letohrádek už jen ruinou a dodnes se dochovaly pouze dvě obvodové zdi.
celkový pohled
Při výjezdu z Oseka u Rokycan směrem na Rokycany je po levé straně návrší a na něm stojí zbytky letohrádku. Původně to byla přízemní jednopatrová, cihlová stavba, která byla postavena podle některých autorů v první polovině 18. století za Nosticů a podle jiných ve 2. polovině 18. století za Šternberků. Dodnes se dochovaly jen dvě obvodové zdi. K letohrádku vede odbočka z modré turisticky značené cesty.
22.5. 2004
historie

Kamýk - skalka, dominanta kraje na jihu obce Oseka, vystupující do výše 254 m nad okolí s výškou 378-420 m nad mořem. Buližníkový suk, na kterém majitel oseckého panství v letech 1749-1774 hrabě Jan Šternberk dal po roce 1750 postavit přízemní budovu obdélníkového půdorysu – letohrádek. Do letohrádku se jezdilo z oseckého zámku na loďkách po Podzámeckém rybníku, který byl zrušen po zániku železáren v Oseku roku 1814. Již roku 1839 zbyla z letohrádku jen ruina. Před zřízením letohrádku roku 1692 byl na vrchu Kamýk vysoký kamenný sloup s křížem na počest sv. Vavřince, Floriána, Háty a Kristýny, obklopený sochami těchto ochránců proti moru. Toto seskupení bylo zbudováno přičiněním misionářů, kteří se v této době zdržovali v Oseku. Kam ovšem toto sousoší a později i kříž zmizely, se nepodařilo zjistit.

Tolik cedule u místa., 28.5. 2002

Plzeňský kraj,  Rokycany  (RO), Osek