Terénní pozůstatky tvrze, doložené k r. 1418 za Lvíka z Jivjan. Roku 1573 se při prodeji poplužního dvora a vsi uvádí tvrz jako opuštěná. Dochovalo se jádro tvrze na pahorku chráněném rybníky a vodním příkopem s valy, zbytky zdiva již nejsou patrny.
Tvrziště je dodnes chráněno rybníčkem
Pěkně zachovalé tvrziště spolu se zbytky zaniklé středověké vsi najdete na Rokycansku nedaleko Zbiroha, přesněji v pěkném údolí poblíž vesnic Plískova a Chotětína, a bezpečně Vám k němu zavede turistická značka.
Filip Matoušek, 11.4. 2005
historie

Osada Rovný se poprvé uvádí v roce 1367, ale první výslovná zmínka o zdejší tvrzi pochází až z roku 1418, kdy zde sídlil Lvík z Jivjan. Další historické zprávy jsou velmi neúplné a víme jen, že ještě roku 1573 byla tvrz Rovný s dvorem prodávána. Je však možné, že již v této době nebyla tvrz obývána. V 16. století totiž odlehlá ves postupně upadala a k jejímu definitivnímu opuštění došlo za třicetileté války. V 17. století se již uvádí pouze dvůr a mlýn, zvaný Lhotský. Velmi zajímavé pozůstatky tvrze, chráněné rybníky, byly postaveny na umělém pahorku na dně údolí a zabezpečeny dochovaným vodním příkopem. Na povrchu tvrziště jsou ale dnes patrné jen velmi malé zbytky zdiva a terénní hrázky a nerovnosti, které umožňují poměrně přesně rekonstruovat původního šlechtického sídla. Tvrz byla přístupna od jihu branou zataženou do hlavní obvodové hradby. V severovýchodním nároží zřejmě stávala věžovitá obranná stavba,…  číst dále

Další texty historie

jádro tvrziště