Osamělý kostel na hřbitově je raně gotického nebo dokonce románského původu z 13. stol. Okolní ves Chylice zanikla počátkem 17. stol. Po třicetileté válce opraven v letech 1675-1676 a doplněn o věž, opravován dále r. 1773 a 1882. Zařízení převážně barokní z 2. poloviny 17. stol.
Chylice (Mirošov) - kostel
© Jiří Špaček, 07/2016
Na severním okraji katastru města Mirošov při silnici III. třídy, zvané Čtrnáctka, stojí na stále funkčním hřbitově osamělý kostel sv. Jakuba Většího, který je patrně románského původu. Je to jediný pozůstatek zaniklé vsi Chylice, dříve též Chýlice, která existovala již ve 12. stol. a za nejasných okolností zanikla počátkem 17. stol. ještě před třicetiletou válkou. Silnice Čtrnáctka vede z Mirošova k severu přes Hrádek do Rokycan. Asi 2 km východně od kostela je na regionální trati 175 nejbližší nádraží Mirošov.
16.7. 2016
historie

Ves Chylice byla velmi starého původu, zmiňována je již r. 1194, kdy ji král Přemysl Otakar I. věnoval břevnovskému klášteru benediktinů. Kostel tu podle některých pramenů stál již r. 1295, bezpečně je však zmiňován r. 1352, kdy byl pořizován soupis papežských desátků. Podle některých badatelů byl za husitských válek kostel i s vesnicí vypálen. Vesnice je ještě zmiňována r. 1565, v r. 1616, tedy ještě před vypuknutím třicetileté války, je již uváděna jako pustá. Osamělý kostel však fungoval i nadále, o čemž svědčí řada náhrobních kamenů zasazených v 17. stol. Fara však byla obnovena v sousedním Mirošově a chylický kostel je od té doby pouze filiální. Kostel byl po třicetileté válce poničený a bez věže. O jeho zásadní opravu se postaral v letech 1675-1676 majitel mirošovského panství František Diviš Vratislav z Mitrovic, který tu byl o rok později také pohřben, když se smrtelně zranil pádem z koně. Přestavbu tehdy…  číst dále

Jiří Špaček (s využitím webových stránek farnosti Rokycany a vývěsky na místě), 10.8. 2016

Plzeňský kraj,  Rokycany  (RO), Mirošov