Hrad byl rozbořen a vypálen r. 1352 výpravou Karla IV., který tak zasáhl proti Rožmberkům, kteří narušovali mír spory s rakouskými velmoži a pány z Landštejna. Není jisté, s kterým z bezejmenných hradů v oblasti lze tuto zprávu spojit.
Z hradu zbyl pouze příkop, zbytek ustoupil lomu
Kompilátor latinsky psané České kroniky ze 16. století, zvaný Beneš Minorita, zaznamenal, že v r. 1351 vypukla jižních Čechách válka mezi mocnými panskými rody. Na jedné straně bojovali páni z Hradce a ze Šternberka, k nimž se přidali Rožmberkové a páni z Michalovic, na druhé straně někteří rakouští velmožové a páni z Landštejna. Karel IV., aby nebezpečné rušitele míru zkrotil, vytáhl v únoru 1352 zejména proti Rožmberkům. Rozbořil a vypálil některé jejich hrady, mezi nimi jmenovitě i Chlukov a Strašice. Tato zpráva nás vede k tomu, abychom hrad Chlukov, o jehož vzniku, místě a dějinách prameny jinak mlčí, umístili do okolí Strašic a ztotožnili jej s oním hradem, jehož zbytky se ještě v druhé polovině 19. století nalézaly na okraji brdských lesů, na zalesněném vrchu Lipovsko na jihovýchod od Strašic, „tam, kde skála srázem spadá“ (A. Sedláček). Hrad po Karlově zásahu patrně nebyl obnoven a brzy zanikl. Dnes je tu opuštěný lom a po hradu není ani stopy.
historie

S jménem hradu Chlukov lze spojovat více lokalit – všechny s velkou dávkou nejistoty. Už A. Sedláček spojoval toto jméno s vrcholem Lipovsko nedaleko od Strašic (na okraji brdského vojenského újezdu). A. Podlaha uvedl v Soupisu památek, že jsou zde zbytky zdí a vodovodu. V. Švábek a J. Anderle zde provedli povrchový průzkum – našli zde spíš stopy po hledání (a možná i těžbě) železné rudy a po výrobě dřevěného uhlí v milířích. Další možností je Kuškov (Tuskov) ležící také v prostoru brdského vojenského újezdu, severovýchodně od Skořic. Ves byla v roce 1325 prodána Rožmberkům, v roce 1379 je uváděna jako pustá. Možná by ve zprávě Beneše Minority mohlo jít o její zkomolený název. Vzhledem k tomu, že zde nebyl proveden žádný průzkum, není možné určit, zda (a jaké) panské sídlo zde existovalo. Poslední uvažovanou možností je i hrad Vydřiduch nedaleko Svojkovic – jeho původní jméno není spolehlivě známo a zprávy…  číst dále

Ivka (T. Durdík: Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, Libri, Praha 1999), 28.12. 2009

Plzeňský kraj,  Rokycany  (RO), Strašice