Barokní kostel sv. Martina ve Chválenicích patří k vrcholným dílům pražského architekta K. I. Dienzenhofera. Stojí na místě zchátralé stavby doložené od r. 1352. Byl významně vybaven v 19. stol. a pak v letech 2. světové války. Nyní filiální ve farnosti Starý Plzenec.
Chválenice - kostel
© Jiří Špaček, 9/2016
Obec Chválenice, ležící jižně od Plzně, je prvně doložena r. 1275. Dnes má se dvěma připojenými vesničkami téměř 700 obyvatel a prochází jí silnice I/20 z Plzně přes Nepomuk a Písek do Českých Budějovic. V obci však není železnice ani tudy nevedou turistické značky.
Kostel sv. Martina se nachází při silnici ve středu obce.
4.11. 2016

historie

Kostel a plebánie ve Chválenicích jsou doloženy r. 1352. Zpráva z r. 1713 již konstatuje značnou zchátralost kostela a potřebu jeho obnovy. V r. 1747 proto položil Heřman Jakub hrabě Czernin z Chudenic (1706–1784) základní kámen k novému, tentokrát baroknímu kostelu sv. Martina ve Chválenicích. Farní kronika uvádí, že tento kostel byl postaven v letech 1747-1752 na místě původního, zchátralého kostela. Teprve v

Jiří Špaček (s využitím webových stránek obce a farnosti), 4.11. 2016

půdorys kostela