Tvrziště z druhé poloviny 13. století nedaleko Rokycan. Půl kilometru na sever od tvrze jsou patrné stopy po zaniklé vesnici. V roce 1601 jsou tvrz i vesnice uváděny jako pusté.
Z Kornatic pro lesní cestě necelý 1 km na SZ. Poté zahneme vpravo po zelené značené naučné stezce F.X. France. Tvrziště pak po cca 400 m tvoří jednu ze zastávek této NS. Dispozice tvrziště je z dálky patrná a plocha tvrziště velmi zarostlá.
Martin Kabeláč , 25.3. 2011
popis

Pahorek tvrze s průměrem osmi metrů je dokola obklopen příkopem a valem, jehož nejhlubší část je na jihovýchodě. Val není kolem dokola, na západě je přerušen, pravděpodobně se zde spoléhalo na ochranu přilehlého rybníka. Na tvrzišti nejsou povrchové stopy po stavbě. Podle typu tvrziště zde pravděpodobně stála dřevěná věž.

Petr Nožička, čerpáno z Encyklopedie českých tvrzí I., kol. autorů, Argo 1997, 16.2. 2010

historie

Konkrétní zmínka o tvrzi se v písemných pramenech nevyskytuje. Páni z Javora se objevují v listinách mezi roky 1373–1415: Kunrád z Javora jako královský man v roce 1405, kališníci Kunrád a Jaroslav z Javora v roce 1420, když opověděli válku pražanům. Předpokládá se, že Jaroslav sídlící v roce 1427 v Blovicích, panství prodal Olfartovi z Javora, hejtmanovi na Vildštejně, později na Radyni. Při této koupi je uváděn jako svědek Olfartův syn Burjan, který je posledním známým majitelem javorského panství. Potom se stává panství součástí panství poříčského. V roce 1601 jsou ves i tvrz uváděné jako pusté.

půdorys tvrziště
Obrázek Obrázek Obrázek