Zábrodský mlýn (pův. Podhrázský) založen před r. 1709. Na panském mlýně byli mlynáři z rodiny Ježků a Forštelů, r. 1750 koupen A. Forštelem. R. 1848 majitelem F. Hála, poté E. Holý, od r. 1932 J. Zábrodský; přestavby v l. 1934, 1942. Po požáru mlýnice (1956) mimo provoz. R. 2005 obn. vodní kolo.
Obytná část mlýna po rekonstrukci
K mlýnu se dostanete od autobusové zastávky (náměstí) směrem dolů po silnici, po levé straně minete zámek a za ním se dáte první uličkou vlevo. Tudy dojdete po pár krocích k mlýnu. Mlýn je jedním z osmi zastavení naučné stezky Hvíždalka, pojmenované po rybníce stejného jména, kolem kterého vede. Je dlouhá 4,5 km a na každém zastavení je velká informační tabule s mnoha zajímavými údaji. Na náměstí je dobře vybavené Informační centrum (prodej suvenýrů atp.) s ochotným a milým personálem.
8.1. 2012
historie

Dnešní Zábrodský mlýn byl založen krátce před rokem 1709, původně jako mlýn Podhrázský. Vzhledem k tomu, že všechny rohy původního stavení jsou kulaté; založené na opotřebovaných mlýnských kamenech (pískovcové mlýnské kameny vydržely max. jeden rok; poté bývaly používány jako stavební materiál); je pravděpodobné, že mlýn byl postaven na místě staršího mlýna, ze kterého opotřebované mlýnské kameny pocházely – snad vyhořel při velkém požáru Spáleného Poříčí r. 1620. Do mlýna byl jako panský mlynář dosazen Jiří Ježek. Měl stanoveno dvakrát ročně odvádět vrchnosti 25 zlatých a jednou ročně nařezat kopu špalků. Po r. 1721 zde mlel Václav Ježek. R. 1730 byl zdvojnásoben odvod vrchnosti, v té době zde mlel Václav Forštel. R. 1750 koupil Antonín Forštel mlýn od vrchnosti. R. 1789 na mlýně mlel jeho syn, Josef Forštel. R. 1848 se jako majitel mlýna i s polní pilou zmiňuje Filip Hála. Po Josefu Hálovi, posledním mlynáři z rodiny Hálovy, převzal mlýn Emanuel Holý.…  číst dále

E. Horáková podle vyprávění J. Zábrodského, Toulky po vodě - mlýny na přítocích řeky Úslavy, Vendula Hnojská, Muzeum jižního Plzeňska r. 2011, 8.1. 2012

Plzeňský kraj,  Plzeň-jih  (PJ), Spálené Poříčí