Vila v Nové Huti č. p. 49 postavená na konci 19. století. Za osvobozování Plzně r. 1945 v ní pobýval americký generál Georg S. Patton. Dnes je v soukromém vlastnictví.
Bílá vila z Lesní ulice
Nová Huť je vesnice, nyní místní část obce Dýšina, od níž ji stavebně odděluje železniční trať. Je doložena od r. 1788 a žije tu přes 420 obyvatel. V její těsné blízkosti se nachází nádraží Chrást u Plzně na trati 176. Dýšinou prochází silnice II/180 v úseku mezi Starým Plzencem, Chrástem a Třemošnou. Bílá vila č. p. 49 stojí nad levým břehem Klabavy ve slepém cípu Lesní ulice.
10.2. 2022
historie

Tzv. Bílá vila stojí v Lesní ulici č. p. v Nové Huti, části obce Dýšina. Za osvobozování Plzně americkou armádou r. 1945 ve vile přespal její velitel generál George Smith Patton (1885-1945). Generál zemřel v prosinci 1945 v Heidelbergu na následky zranění při automobilové nehodě. Dnes je vila v soukromém vlastnictví. Přístup k ní je z Lesní ulice. Vila má 4 podlaží.

Plzeňský kraj,  Plzeň-město  (PM), Nová Huť