Zřícenina hradu založeného Heřmanem z Litic zřejmě v letech 1367–77 na místě pravěkého sídliště. R. 1397 dobyt královským vojskem. Zanikl po čtyřměsíčním obléhání Habarta Maršíka z Hrádku a Lopaty husitskými vojsky v letech 1432–33.
Vláčkem do zastávky vlaku Kornatice rybník, kde je skvělé malé tábořiště (neveřejné) a koupáníčko. Poté se vydejte po trati ve směru na Štáhlavice až dojdete ke žluté turistické značce, ta vás zavedek modré a ta ke zřícenině hradu. Od zastávky je to slabý kiláček.
28.5. 2002
historie

Založení hradu Lopata se datuje do 40. let 14. století pány z Litic. Jméno hradu postaveného na buližníkovém suku vzniklo pravděpodobně podle tvaru hradní skály a poprvé se v pramenech ozývá roku 1377, kdy se Rausův syn Heřman píše z Lopaty. V dubnu roku 1397 se Heřman naposledy nazývá pánem na Lopatě a v prosinci téhož roku již byla Lopata obležena královským hejtmanem Prokopem. Hradu se totiž nejspíše lstí zmocnili lapkové, loupící na cestách v okolí. Možná, že dokonce i pan Heřman s nimi byl nějakým způsobem spolčen, neboť když královští hrad opanovali, nebyl navrácen Heřmanovi z Litic, ale stal se majetkem panovníka. Král Václav IV. daroval hrad Lopatu roku 1401 Maršíkovi z Hrádku, za pomoc, kterou mu poskytl jako purkrabí Domažlic. Tehdy bránil v postupu Ruprechtu Falckému do Čech, který následoval po zbavení Václava IV. německého trůnu. Ten žil ještě roku 1424 a se svými syny Janem a Habartem, bojoval…  číst dále

WEB, 29.7. 2002

Plán hradu, Lopata. Plán hradu (podle D. Menclové).
Durdík T., Ilustovaná encyklopedie Českých hradů, Libri, 2000, str. 347, obr. 743
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Vývoj událostí místa

• 14. století

Založení hradu Lopata pány z Litic

• 1377

První zmínky o hradu kdy se Rausův syn Heřman píše z Lopaty.

• duben 1397

Heřman se naposledy nazývá pánem na Lopatě a v prosinci téhož roku již byla Lopata obležena královským hejtmanem Prokopem.

• 1401

Král Václav IV. daroval hrad Lopatu Maršíkovi z Hrádku, za pomoc, kterou mu poskytl jako purkrabí Domažlic.

• 27. říjen 1432

Hrad je dobýván pomoci dělostřelby. Pevný hrad byl ale úspěšně hájen a proto se husité rozhodli posádku vyležet.

• únor 1433

Byl zvrat v obléhání, kdy strádající obránci sami hrad v noci zapálili a pokusili se probít z obklíčení.

• 19. století

Hrabě Arnošt František z Valdštejna pověři F.X. France, aby začal systematický výzkum hradu Lopaty.

• 1888

Byly vykopány zbytky impozantního gotického portálu, který byl s doplněnými kusy znovu postaven na jeho bývalém místě v roce 1888.

• 2020

Z hradu zůstaly drobné fragmenty zdí a přístupový most jeví známky hniloby a propadlých několika schodnic.

17.6.2009 12:11 Vít
Já vím že pana Zanyho asi furt někdo opruzuje kvůli zakládání nových míst ale já jsem vložil od 24.4. 2008 vše, co se píše na vašich stránkách že je nutno !!! Fotky jsou, GPS, popis a taky to že tam byla úzkokolejka na dřevo (s mostem přes potok), náhony na pohon pily (i staří jí říkají pila) tudíž není sporu že to byla pila a ne \"mlýn\" jak ji pojmenoval... je toho vícero, na stránce si můžete i všimnout všech smajlíků co značí že je tam vše potřebné. Od založení té stránky se nic nestalo! to je těch informací tak málo aby nebylo jasné že je to to a né ono? Dokonce nejsem sám kdo tady přispívá a nejsem občasný návštěvník - už tady o tom mluvíme nechutně dlouho a když se to neuveřejní tak to tam shnije a spadne!
A odpovědi :

náplň našeho serveru tvoříte především vy, návštěvníci. Pokud zde něco postrádáte, nic vám nebrání vyfotit, napsat text a vložit je na náš server. redakce
19.3. 2008 01:08, Pavel Zany Komárek, korektor

furt ale člověk co zadá \\\"lopata\\\" najde hrad a žádnej odkaz... aspoň něco co sem napsal k tý PILE, dal sem i pár fotek a furt nic ?
16.6. 2008 19:44, vít

to je přeci úplně zbytečné něco posílat když má tak dvacet fotek určitě , dokonce to není ani tak složité tam dojet! Jestli okolo toho vedou asi tři turistické stezky tak to nebude tak bezvýznamný ! Všude tam jsou po okolí naučný cedule stezky F.X. France nebo jak se ten zahradník jmenoval a a upozorňuje se na věci který už nejsou vidět nebo je tam \"teréní náznak\" a starý rybník s jezem a náhony ,vybetonovaná vpusť uprostřed louky kde to nečekáte tu není -- lidi vokolo toho choděj a neví co to je, nezajímá je to, nic o tom nechtějí vědět, neprohlídnou si ani okolí a částečně i kvůli této stánce která je mimochodem asi nejlepší co se obsahu týče na českém internetu!

.....nic vám nebrání vyfotit, napsat text a vložit je na náš server. redakce

Bráníte nám vy!

9.8.2009 11:43 Vít
víte ono jde o to že kdyby se to zveřejnilo aspoň v okleštěné formě na stránce Lopaty, tak by možná někdo vzpoměl na něco co se toho týká - vím že se cítíte dotčeně ale docela tak nemáte pravdu že by se podobných míst našli stovky - považujete to za zcela nevýznamnou věc, budiž terréní náznaky jsou asi kdekomu milejší - když po půl roce pořád jmenujete pilu mlýnem tak je zcela zřejmé že vás to ani nezajímá! skutečně je tam turistická trasa kvůli něčemu jinému ale kopíruje areál a i v některých mapách je zmínka... kupříkladu Skalický lom také není nic světoborného ale je to tady ... je asi více významný...
4.8.2009 22:43 Pavel Zany Komárek, korektor
O žádných fotkách pana Rumeše nevím. Ani vaše snímky nemají zrovna příliš dobrou kvalitu, vypadají jako z mobilu... Z vámi doposud vložených informací jsem zatím nenabyl dojmu, že by toto místo bylo tak zajímavé, za jaké ho zřejmě považujete vy. Podobných pil, mlýnů a jiných hospodářských areálů jsou u nás stovky či tisíce a náplň našeho serveru je primárně zaměřena na jiný druh míst. Stejně to zřejmě vidí i ostatní, kteří by toto místo mohli zveřejnit, jinak by to už dávno udělali, já nejsem zdaleka jediný, kdo to může udělat. Těžko nás také můžete obviňovat, že jsme příčinou nezájmu veřejnosti natož z toho, že by snad uveřejnění zde mělo nějak změnit neutěšený stav místa, na to nás až příliš přeceňujete. Ani to, že kolem místa vedou tři turistické cesty nevypovídá nic o jeho kvalitách, ty cesty tam jsou zjevně ze zcela jiného důvodu.
8.7.2009 14:23 vít
pro zájemce o to jak to tam v současnosti vypadá jsem nafotil toto ... (sem to dávat nebudu pro neschopnost admina) --- http://thebadscotch.rajce.idnes.cz/Pila_u_Lopaty/
mimochodem to jsou všechny fotky co jsem posílal? a co posílal p. Rumeš?
Plzeňský kraj,  Plzeň-jih  (PJ), Milínov