Zřícenina hradu založeného Heřmanem z Litic zřejmě v letech 1367–77 na místě pravěkého sídliště. R. 1397 dobyt královským vojskem. Zanikl po čtyřměsíčním obléhání Habarta Maršíka z Hrádku a Lopaty husitskými vojsky v letech 1432–33.
Vláčkem do zastávky vlaku Kornatice rybník, kde je skvělé malé tábořiště (neveřejné) a koupáníčko. Poté se vydejte po trati ve směru na Štáhlavice až dojdete ke žluté turistické značce, ta vás zavedek modré a ta ke zřícenině hradu. Od zastávky je to slabý kiláček.
28.5. 2002

historie

Založení hradu Lopata se datuje do 40. let 14. století pány z Litic. Jméno hradu postaveného na buližníkovém suku vzniklo pravděpodobně podle tvaru hradní skály a poprvé se v pramenech ozývá roku 1377, kdy se Rausův syn Heřman píše z Lopaty. V dubnu roku 1397 se Heřman naposledy nazývá pánem na Lopatě a v prosinci téhož roku již byla Lopata obležena královským hejtmanem Prokopem. Hradu se totiž nejspíše lstí

WEB, 29.7. 2002

Plán hradu, Lopata. Plán hradu (podle D. Menclové).
    Durdík T., Ilustovaná encyklopedie Českých hradů, Libri, 2000, str. 347, obr. 743
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Vývoj událostí místa

• 14. století

Založení hradu Lopata pány z Litic

• 1377

První zmínky o hradu kdy se Rausův syn Heřman píše z Lopaty.

• duben 1397

Heřman se naposledy nazývá pánem na Lopatě a v prosinci téhož roku již byla Lopata obležena královským hejtmanem Prokopem.

• 1401

Král Václav IV. daroval hrad Lopatu Maršíkovi z Hrádku, za pomoc, kterou mu poskytl jako purkrabí Domažlic.

• 27. říjen 1432

Hrad je dobýván pomoci dělostřelby. Pevný hrad byl ale úspěšně hájen a proto se husité rozhodli posádku vyležet.

• únor 1433

Byl zvrat v obléhání, kdy strádající obránci sami hrad v noci zapálili a pokusili se probít z obklíčení.

• 19. století

Hrabě Arnošt František z Valdštejna pověři F.X. France, aby začal systematický výzkum hradu Lopaty.

• 1888

Byly vykopány zbytky impozantního gotického portálu, který byl s doplněnými kusy znovu postaven na jeho bývalém místě v roce 1888.

• 2020

Z hradu zůstaly drobné fragmenty zdí a přístupový most jeví známky hniloby a propadlých několika schodnic.

Vložit do oblíbených
    Plzeňský kraj,  Plzeň-jih  (PJ), Milínov