Tvrz ze 14. stol., nejspíše dřevěná, zaniklá v první polovině 15. stol. Dodnes se dochovalo tvrziště s valem a příkopem. V místě tvrziště stojí kaplička z roku 1891.
Dvorec
příkop
Tvrziště Dvorec se nachází při severním okraji obce Mirošov na pravém břehu Skořického potoka při soutoku s Příkosickým potokem, asi 150 m západně od Dvorského rybníka. Můžete jej navštívit, když ze silnice II/117, na konci Mirošova ve směru na Dobřív, asi 50 m za můstkem přes Skořický potok, ještě však několik stovek metrů před odbočkou na Janov, odbočíte doprava, na polní cestu a půjdete dál kolem ohrady pro koně až k zachovalému příkopu bývalé tvrze. Od silnice k tvrzišti je to necelých 200 m. Polní cesta prakticky přetíná tvrziště. Tvrziště se nachází na mírné vyvýšenině, která je přibližně lichoběžníkovitého tvaru, kde od roku 1891 stojí kaplička. Tvrziště ohraničuje z jihozápadu Skořický potok a z ostatních stran podkovovitý příkop s valem.
Peter, 21.11. 2005
historie

Historie místa není dodnes přesněji objasněna. Se jménem Dvorec v souvislosti s touto polohou se lze setkat v písemných podkladech od poloviny 14. stol. do třicátých let 15. stol., kdy byl v majetku rodu pánů z Ronšperka. Jeden z rodu, Zdeněk ze Dvorce a stoupenec císaře Zikmunda se proslavil obranou Horšovského Týna při jeho obléhání husity. Právě případná odveta mohla být příčinou zániku Dvorce. Nejspíše se jednalo o dřevenou stavbu, která zanikla požárem, pro což svědčí hojný výskyt vypálené mazanice. Na přilehlém poli byla objevena vyzděná stoka, která snad sloužila k zavodňování příkopu a na druhém břehu Skořického potoka byla kdysi patrná cesta, považovaná za přístup do tvrze. Jisté je, že v roce 1565 je v sousedství Mirošova zmiňována „panská tvrz pustá", čímž je pravděpodobně míněn Dvorec. Při povrchovém průzkumu sousedního pole byly získány zbytky keramiky ze 13. a 15. stol.

L.P. (Kolektiv autorů, Encyklopedie českých tvrzí, I. (A-J), Argo, str. 158), 17.3. 2006

Plán tvrziště, Zaměření J. Andrle. Kresba V. Švábek.