Kostel sv. Jakuba Většího na Prusínách je doložen od r. 1366. V r. 1722 byl barokně přestavěn Fr. Max. Kaňkou na základě závěti hraběte Adama Jindřicha ze Steinau, majitele Nebílov, který je tu pohřben. Z pův. stavby pochází především věž se zvony, vnitřní vybavení převážně z 1. poloviny 18. stol.
Prusiny - kostel sv. Jakuba Většího
© Jiří Špaček, 09/2012
Malá osada Prusíny (německy Prusing) je součástí obce Nebílovy. Na nevysokém návrší jihozápadně od Nebílov a na dohled od Netunice stojí kostel sv. Jakuba Většího s přilehlým hřbitovem, fara s hospodářskými budovami a bývalá škola. Prusíny i se zdaleka viditelným kostelem jsou doloženy již r. 1366. Vedou do nich vedlejší silničky odbočující ze silnice II/183 spojující Přeštice a Rokycany. Odbočují jednak v Nebílovech k západu a jednak v Netunicích k severu. Prusínami procházejí turisticky značené stezky, a to červená z Nebílov do Netunic a žlutá z Netunic do Čižic. Kromě nich tudy vede též okružní naučná stezka Nebílovy. Od kostela se otevírá daleký rozhled k západu a jihu a je u něj vybudováno turistické odpočívadlo. Někdejší fara, upravená barokně rovněž r. 1722, je nyní využívána jako sídlo františkánských mnichů. Obecnou školu, která přestala sloužit svému účelu r. 1980, využívá ekologické sdružení Ametyst.
3.4. 2017
historie

Z archeologických nálezů vyplývá, že území dnešních Prusín bylo osídleno již před více než tisícem let. Historicky první výkop zde byl proveden r. 1962 a byly odhaleny celkem dva objekty sídliště slovanské kultury a tři objekty mohylové kultury, pravděpodobně z období doby bronzové. Kostel sv. Jakuba Většího je připomínán již r. 1366 a jako farní je zmiňován od r. 1384. Za husitských válek byl pouze kostelem filiálním. Kostel v dnešní barokní podobě nechala vystavět r. 1722 na základě závěti hraběte Adama Jindřicha ze Steinau, zemřelého majitele panství Nebílovy, jeho dcera Marie Terezie provdaná hraběnka Vrtbová na Křimicích. Jedná se o jednolodní neorientovanou stavbu s presbytářem na západě a věží s cibulovou bání ve střední ose presbytáře. Presbytář má původní křížovou klenbu ze 14. stol., stěny interiéru člení pilastry a profilovaná římsa. Kostel má rozšířenou střední část lodi s obdélným vstupním prostorem a segmentově…  číst dále

Jiří Špaček (s využitím různých webových stránek), 3.4. 2017

Plzeňský kraj,  Plzeň-jih  (PJ), Nebílovy