přehradní nádrž Baška

vodní dílo Baška
Nádrž vybudovaná v letech 1958-1961 na potoce Baštici. Původně zde byl rybník o rozloze 20 ha a rozsáhlá jíloviště, zdroj materiálu pro místní cihelnu. Východní břeh nádrže je upraven k rekreačním účelům.
Přehradní nádrž Baška
© Jan P. Štěpánek 04/2007
Graficke pismenko Vodní nádrž Baška leží přibližně 4,2 km od centra Místku a 7 km od Frýdlantu n./Ostravicí. Byla vybudovaná na potoku Baštici, v rámci tzv. plánů výstavby malých vodních nádrží, v letech 1958 až 1961. Účelem vodního díla je rekreační využití, zajištění minimálního průtoku pod hrází a při zcela mimořádných situacích i kompenzační nalepšení Ostravice pro zásobení průmyslu. Základní technické údaje: Povodí nádrže 12,3 km2 Délka hráze v koruně 963,0 m Max. výška hráze 7,9 m Celkový objem nádrže 1,08 mil. m3 z toho objem zásobní 0,58 mil. m3 retenční 0,1 mil. m3 stálý 0,4 mil. m3 Délka záplavy 0,8 km Šířka záplavy 0,6 km Zatopená plocha 33,0 ha Uprostřed ...
Lukáš J. (zdroj: Povodí Odry), 14.7. 2006

turistické

Přehrada Baška se nachází severovýchodně od stejnojmenné vesnice, na zdejším potoku Baštici, poblíž Frýdku-Místku. Byla vybudována za účelem "výstavby malých vodních nádrží" a určená zejména k rekreaci. Na přehradní hráz vás dovede modrá turistická značka a značená cyklostezka.. Východní břeh nádrže byl upraven k rekreaci, najdete zde kemp i občerstvení.
    1.2. 2007

historie

V místě vodní nádrže se již dříve nacházel rybník na potoce Baštici o rozloze téměř 20 ha. Bylo zde také jíloviště, které bylo základem pro výrobu místně ceněných bašťanských cihel. Stavba přehrady probíhala v letech 1958 až 1961 a vlastní hráz dosahuje délky téměř 1 km (uvádí se 963, ale také 982 m).
    11.2. 2007

popis

Technické údaje: Povodí nádrže: 12,3 km² , délka hráze v koruně: 963,0 m, max. výška hráze: 7,9 m , zatopená plocha: 33,0 ha