zámek Petřvald

Velký Petřvald
Bývalá středověká tvrz na pravém břehu Lubiny byla sídlem rodu Petřvaldských již ve 13. století. Roku 1600 byla tvrz (hrad) přebudována na renesanční zámek. Roku 1921 částečně ubouráno západní křídlo. Po roce 1957 byl zámek zbořen celý.
Pohled na zámek od řeky Lubiny
počátek 20. století
Graficke pismenko Petřvald dnes patří k jedněm z jedněm z větších obcí na Novojičínsku. Ležící na pravém břehu říčky Lubiny, asi 7.5 km severně od města Příbora, při cestě do Staré vsi. Severněji od Petřvaldu se Lubina vlévá do řeky Odry. Jak již sám název vypovídá, má Petřvald společné jméno jako jeden z významných moravských rodů – pánů Petřvaldských z Petřvaldu. Ano, toto je ten Petřvald, dle kterého se tento významný rod nazýval. Právě zde, nad pravým břehem říčky Lubiny stávalo již od středověku prasídlo tohoto rodu. Zdejší zámek se vyvinul snad ze staré dřevěné gotické tvrze z druhé poloviny 13. století. Do poloviny 16. století bylo sídlo pánů z Petřvaldu ...

Historie zámku a rodu Petřvaldských z Petřvaldu
    První zmínka o Petřvaldě existuje již k roku 1267, kdy připadá jako lenní statek k olomouckému biskupství. Po zdejší tvrzi, vystavěné na pravém břehu řeky Lubiny, se psal jeden z nejvýznamnějších starých moravských rodů, původně vladyckého, později panského - Petřvaldských z Petřvaldu. Ve znaku rod nosil na zlatomodře štípeném štítu stříbrného páva. V historii sehráli Petřvaldští z Petřvaldu významnou roli, vzhledem k vysokým úřadům, které

Šlechtická sídla na Novojičínsku (J. Tichánek a kol., 2003), Jan P. Štěpánek, 27.7. 2006
    Popis zámku
    Zámek byl třikrát přestavován a upravován. Hlavní průčelí zámku s devíti okny bylo obráceno k jihovýchodu, kde byl i vstup do zámku přes portál, do kterého vedl dřevěný můstek nad příkopem. Nejstarší gotická tvrz a pozdější palác hradu se nacházeli ve zvýšeném severním křídle. Trojkřídlý zámek uzavíralo křídlo na severozápadě nad řekou Lubinou. Sedlová střecha zámku byla kryta šindelem. Objekt měl čtvercový uzavřený dvůr. V úrovni prvního patra