zámek Nový Jičín

Žerotínský zámek, Muzeum Novojičínska
Původně hrad přestavěný z gotického domu. V roce. 1500 odkoupen Žerotínovými a přestavěn na renesanční zámek. V roce 1577 přeměněn na radnici. Za třicetileté války poničen. Později upravován barokně, klasicistně a romanticky. Nyní je zde vlastivědné muzeum.
Městský zámek Žerotínů v pohledu od severu
© Jan P. Štěpánek 05/2007
Žerotínský zámek stojí v Novém Jičíně v těsném sousedství náměstí. Park, který jej zčásti obklopuje byl založen již ve druhé polovině 18 stol., kdy byly zasypány valy a příkopy. V první polovině 20. stol. se uvažovalo o demolici zámku, naštěstí k ní nedošlo. Zámek je trojkřídlý se dvěma nádvořími. Při západním křídle zámku se dochoval zbytek atiky s dvojící nárožních věžic. Dnes je již jejich silueta neodmyslitelně spjata s Novým Jičínem.
10.4. 2005
historie

Když starojičínské panství i Nový Jičín, který se poprvé uvádí jako město v r. 1354, byly v poslední čtvrtině 14.století rozděleny mezi členy rodu z Kravař na dva díly, vystavěl si kolem r. 1380 Vok z Kravař, jemuž náležel díl s městem Novým Jičínem, ve městě kamenný dům. To by zárodek pozdějšího hradu, respektive zámku, a to západní nárožní části jeho dnešního jihovýchodního křídla. Původní hrad byl součástí městského opevnění a zbyly z něho čtyři přízemní prostory s mohutnými klenbami a mimořádně masívními zdmi, které dosahují na nároží síly 3 až 4 m. v tomto místě lez předpokládat i nějaký věžovitý útvar. Jsou tu též dvě stará gotická okna. V další fázi (15. století) - asi za Cimburka - byla vystavěna gotická jižní části dlouhého středního křídla, navazující kolmo na část starší. Na průčelí obráceném do nynějšího zadního zámeckého nádvoří se dochoval z té doby portálek a krakorec arkýře, uvnitř gotická…  číst dále

Půdorys místa

vývojové schéma hradu, černě palác s věží a městská hradba, zrněně druhý gotický palác a hradba vůči městu, mřížkovaně pozdně gotické zdivo, šrafovaně renesanční, bíle mladší

Vývoj událostí místa

• 1380

datum je přibližné

Vok z Kravař, majitel starojičínského panství si vystavěl kamenný dům, který byl zárodkem pozdějšího hradu, respektive zámku, a to západní nárožní části jeho dnešního jihovýchodního křídla.

• 15. století

Byla přistavěna severní část středního křídla s průjezdem a lomenou arkádou brány.

• 1433

Po pánech z Kravař se stávají majiteli Cimburkové.

• 1500

Staro a novojičínské panství zakoupili Žerotínové

• 1533 - 1541

Bedřich ze Žerotína spolu se svou manželkou Libuší z Lomnice dal přestavět městský hrad v jednopatrový renesanční zámek.

• 1558

datum je přibližné

Zámek je přestavován renesančně.

• 1570

Město žádalo Maxmiliána II., aby se zámek stal radnicí

• 17. století

Až do počátku 18. století se prováděly pouze menší opravy a přístavby.

• 1621

Zámek přečkal velká požár města, ale později jej vydrancovali Švédové.

• 1624

Po Bílé hoře bylo panství Novému Jičínu konfiskováno a zámek získali jezuité.

• 1642

Sloužil jen jako sklad obilí.

• 1678

Zámek byl poškozen požárem a jen nouzově opraven.

• 18. století

Na východní straně byla vystavěna pozdně barokní přístavba s romantizujícím průčelím.

• 1760

Byly valy a příkopy okolo zámku proti městu proměněny v zahrady a později zastavěny.

• 1773

Byl zrušen jezuitský řád a v zámku byla umístěna správa panství. Pak zde sídlila správa nadačního velkostatku Nový Jičín, k níž patřilo několik objektů ve městě i se zámkem (tzv. zámecká jurisdikce), které zůstaly součástí velkostatku.

• 19. století

Většina interiérů prodělala řadu adaptací.

• 1868

Byla část druhého patra adaptována na byty a o rok později byla převýšená atika většinou odstraněna i s věžičkami, z nich zůstaly jen dvě. Tehdy též zámek dostal novou fasádu.

Zámek se stal vlastnictvím státu. Dnes je v něm Muzeum Novojičínska.

Moravskoslezský kraj,  Nový Jičín  (NJ), Nový Jičín