Dřevěná kaple vystavěná nad hrobem španělských vojáků padlých r.1621 u Nového Jičína v l. 1724–27 nahrazena kaplí zděnou. V l. 1744 a 1763 doplněna o barokní areál ambitu. Ambit částečně zrušen. R.1864 romantické úpravy a přístavba věže.
Hlavní průčelí Španělské kaple od jihozápadu

Zahájení pěší poutě

Ve Španělské kapli se tradičně - v roce 2011 už po třicáté - začíná etapová pěší pouť ze severní Moravy a Slezska na Velehrad. Je to vždycky v neděli koncem února ve 13 hodin a toho dne se pěšky dojde do Lhotky. Pak se autobusem vrátí domů. Za měsíc je pak další etapa do Rajnochovic atd. až na Velehrad. Neděle je vybrána tak, aby účastníci mohli být i na zahájení pěší pouti z Levého Hradce u Prahy na Velehrad. Tam to bývá vždy v sobotu kolem 19. února (19.2.982 tam byl totiž zvolen první český biskup -Vojtěch Slavníkovec). Letos to padne právě na sobotu, takže ze Španělské kaple se vychází další neděli - 27.2.2011 v těch 13 hodin.
poutník Mons Jan Peňáz , 25.1. 2011
popis

Původní dřevěnou kapli nad hrobem španělských císařských vojáků nahradili jezuité větší barokní kaplí na půdoryse latinského kříže, orientovanou k jihovýchodu s trojbokým závěrem, k němuž se připojuje na severovýchodě sakristie a na jižní straně mariánský kaple, obě s oratořemi v patře. V polovině 18. století byla kaple doplněna o ambit s válcovými kaplemi v každém nároží a válcovou kaplí sv. Josefa v ose ambitu vystupující vně obvod. Celý areál byl barokně upraven. Později byl areál doplněn o obydlí špitálníků na severní straně hlavní kaple a o hospodářskou budovu na jihu. Na přelomu 18. a 19. století byl ambit zbořen stejně jako kaple sv. Lukáše a obě východní nárožní kaple. Zůstala jen vnější obvodová zeď. Po roce 1864 byla v závěru kaple postavena vysoká čtvercová věž zakončená jehlancovou střechou.

Kaple Panny Marie Bolestné - Španělská kaple

Stranou historického jádra města Nový Jičín, při bývalé hlavní silnici z města na Starý Jičín a dále na Hranice a Olomouc, naproti nemocnice, stojí pozoruhodná historický stavba. Na první pohled nás upoutá červeno-bílou zářící barokně členitou fasádou. Jedná se o tzv. Španělskou kapli, jinak také Poutní kapli Panny Marie Bolestné, která zde byla vystavěna v podobě dřevěné kapličky nad hroby španělských císařských vojáků, jež zde byli v roce 1621 pobiti protestantskými vojsky. Bývalá dřevěná kaple se časem změnila na významnou poutní kapli z pevného materiálu. V zadní straně nás zaujme mohutná obvodová kamenná zeď s baštovitými útvary v nárožích a vystupující mohutnou půlkruhovou baštou v ose zadní strany. Nejedná se o opevnění kaple, nýbrž o pozůstatky nárožních kaplí a kaple sv. Josefa v ose stavby. Okolí kaple je volně přístupno, méně již její interiér, který je po většinu roku uzavřený.

Další texty historie

Španělská kaple na mapě stabilního katastru z r. 1833