Výrazné terénní reliéfy středověkého hrádku na výrazném ostrohu poblíže Slatiny. Hrádku předcházelo patrně mladohradištní osídlení. Existence hrádku je archeologicky doložena do 14. století.
Pohled od západu přes příkop na jihozápadní část jádra hrádku
© Jan P. Štěpánek 04/2006
Velmi pozoruhodná, co do výraznosti terénních reliktů tak do mnoha otazníků kolem původu a historie, je lokalita fortifikace drobného středověkého opevnění (DSO) na tzv. Dorňákově kopci, zvaném někdy také Dorniakhügel. Lokalita hrádku na Dorňákově kopci se nachází přibližně v půli cesty mezi Bílovcem a obcí Skřípov, jen asi 4,5 km severozápadně od Bílovce, na katastru obce Slatina, ačkoliv se místo nachází takřka na okraji obce Stará Ves u Bílovce. Samotné místo najde návštěvník velmi snadno. Hrádek stával na zalesněném návrší, které se vypíná nad soutokem Skřípovského potoka s bezejmenným levobřežním přítokem a přímo u odbočky silnice do osady Ohrada. Na temeni kopce se nacházejí výrazné pozůstatky fortifikace, jejíž jádro je tvořeno čtvercovou plošinou o rozměrech 50 x 50 m, obklopené výrazným, až 4 m hlubokým příkopem a valem (tím pouze na ...

Historie lokality DSO na Dorňákově kopci
    Dorňákův kopec u Staré Vsi je místní lidovou tradicí opředen hned několika legendami. V několika verzích byly dokonce zachyceny starší, většinou německou vlastivědnou literaturou. Počínaje pověstí o pohanském hradisku, hrobu švédského důstojníka a obligátní zkazkou o ukrytém pokladu konče. Skromný soubor archeologických nálezů z této lokality dokládá středověké osídlení (14. stol.). Jeden

J. Tichánek, Z. Šerý: Šlechtická sídla na Novojičínsku, Butterfly, Opava 2003, 7.9. 2006

terénní náčrt a profily lokality
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
    Moravskoslezský kraj,  Nový Jičín  (NJ),