Výrazné terénní reliéfy středověkého hrádku na výrazném ostrohu poblíže Slatiny. Hrádku předcházelo patrně mladohradištní osídlení. Existence hrádku je archeologicky doložena do 14. století.
Pohled od západu přes příkop na jihozápadní část jádra hrádku
© Jan P. Štěpánek 04/2006
Velmi pozoruhodná, co do výraznosti terénních reliktů tak do mnoha otazníků kolem původu a historie, je lokalita fortifikace drobného středověkého opevnění (DSO) na tzv. Dorňákově kopci, zvaném někdy také Dorniakhügel. Lokalita hrádku na Dorňákově kopci se nachází přibližně v půli cesty mezi Bílovcem a obcí Skřípov, jen asi 4,5 km severozápadně od Bílovce, na katastru obce Slatina, ačkoliv se místo nachází takřka na okraji obce Stará Ves u Bílovce. Samotné místo najde návštěvník velmi snadno. Hrádek stával na zalesněném návrší, které se vypíná nad soutokem Skřípovského potoka s bezejmenným levobřežním přítokem a přímo u odbočky silnice do osady Ohrada. Na temeni kopce se nacházejí výrazné pozůstatky fortifikace, jejíž jádro je tvořeno čtvercovou plošinou o rozměrech 50 x 50 m, obklopené výrazným, až 4 m hlubokým příkopem a valem (tím pouze na severní a východní straně, kde je val poškozen či úmyslně přerušen). Je poměrně pozoruhodné, že celá západní, nejschůdnější a patrně i přístupová část terénu, je zcela nekrytá. V jižní části jádra je příkop i val nahrazen dokonalou přírodní překážkou - hlubokou, neschůdnou strží k Skřípovskému potoku. Plocha jádra je rovná, bez výraznějších terénních deformací. Východně od jádra se nachází na úplném konci temene poměrně rovná, asi 60m dlouhá a 30 m široká plošina, za níž terén prudce spadá k soutoku zmíněných vodotečí. Tento prostor mohl být patrně využíván jako jistá forma obrany hrádku, či jeho hospodářské zázemí. Podobná, avšak již méně pravidelná plošina, se nachází i na západě lokality. Tato mohla sloužit jako jakési předhradí, či prostor chránící vstup do objektu jádra hrádku. Hlavní podíl v konstrukci hrádku hrálo patrně dřevo. Nelze se také nezmínit o výrazném valu na úpatí návrší, obepínajícím východní předhradí. Ten však mohl souviset s přívodem vody ke starému mlýnu, jež se při úpatí kopce nachází. Další…  číst dále

Historie lokality DSO na Dorňákově kopci

Dorňákův kopec u Staré Vsi je místní lidovou tradicí opředen hned několika legendami. V několika verzích byly dokonce zachyceny starší, většinou německou vlastivědnou literaturou. Počínaje pověstí o pohanském hradisku, hrobu švédského důstojníka a obligátní zkazkou o ukrytém pokladu konče. Skromný soubor archeologických nálezů z této lokality dokládá středověké osídlení (14. stol.). Jeden keramický zlomek okraje nádoby se však dá zařadit do období "mladohradištní kultury" (12. ? stol.). Mezi lidmi existuje i pověst o pohanském hradisku, z čehož je odvozen název osady Ohrada a slovanský původ názvu obce. Také jisté terénní znaky, jako např. náznak pokračování dolního valu a nechráněná část objektu, napovídají, že by se tu z hlediska původu lokality nemuselo jednat o pouhou fikci. Existence středověké tvrze na starším hradišti není nikterak neobvyklá. Archeologické nálezy z poslední doby, učiněné ve…  číst dále

J. Tichánek, Z. Šerý: Šlechtická sídla na Novojičínsku, Butterfly, Opava 2003, 7.9. 2006

terénní náčrt a profily lokality
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Moravskoslezský kraj,  Nový Jičín  (NJ),