Výškovice přešly do majetku Sedlnických z Choltic r. 1696. Zámek v empírovém slohu postaven r. 1811 Františkem Karlem Sedlnickým. Sedlničtí vlastnili zámek ve Výškovicích spolu se statkem v Tísku až do r. 1945. Po r. 1945 zámek přestavěn na byty.
Celkový pohled na čelní fasádu bývalého zámku.
© Jan P. Štěpánek 04/2006
Ves Výškovice leží v severní části přírodního parku Oderské vrchy při silnici II/464 vedoucí z obce Raduň do Bílovce. Je to klidné místo mimo hlavní silniční tahy. Ve směru na Slatinu se zvedá vrch Okrouhlík (467 m.n.m), ze kterého je výhled na tuto oblast. Při příjezdu do Výškovic od obce Raduň, je hned na začátku po pravé straně obytný dům ve kterém byste dnes již marně hledali zámek z počátku 19. stol. Původní zámek byla velice jednoduchá obdélníková stavba, takže upravit jej do dnešního stavu nedalo socialistickým stavitelům mnoho práce.

Popis zámku

Původně se jednalo o jednoduchý patrový empírový zámek obdélníkového půdorysu s jednoduchou hladkou průčelní fasádu zakončenou rizalitem se štítem na vstupním průčelí.

Další texty historie
Moravskoslezský kraj,  Nový Jičín  (NJ),