Výšinné hradiště nad pravým břehem Vltavy bylo osídleno ve starší době bronzové a také v raném středověku v době hradištní. Stálo na úzké ostrožně západně od vsi Záluží nad řekou Vltavou. Lokalita není dosud náležitě prozkoumána.
Graficke pismenko Pravěké výšinné hradiště západně od vsi Záluží stávalo na úzké ostrožně nad pravým břehem Vltavy. Nyní leží v obvodu obce Dolní Třebonín na katastrálním území Záluží nad Vltavou. Bylo osídleno v rané (starší) době bronzové (2300 až 1600 let před Kristem) a také v raném středověku v době hradištní (600 až 1200 po Kristu). V roce 1999 na lokalitě uskutečnil povrchový průzkum J. Valkony a do dnešní doby se zachovaly pouze náznaky valu a příkopu. Je možné, že sídliště s dnes zatím ne zcela prokázaným opevněním, bylo napojeno na důležitou dopravní tepnu z Horního Rakouska. Ve starší době bronzové kulminoval export bronzových hřiven či později ...
Martin Prudký podle Pravěké dějiny Čech - kolektiv, Jan Bouzek - Pravěk v českých zemích v evropském kontextu, 6.9. 2019