Moje místa 0
Pozdně barokní pískovcová plastika sv. Jana Nepomuckého z roku 1813. Původně stávala socha, zřízená nákladem manželů Piskořových, u mostku přes říčku Olešnou v místní části Boudy. Na současné, cca 100 m vzdálené místo, byla přesunuta při regulaci říčky a rozšiřování cesty v 70. letech 20. stol.
Plastika sv. Jana Nepomuckého
© Jan P. Štěpánek 02/2019
Graficke pismenko Hodnotná pozdně barokní kamenná plastika sv. Jana Nepomuckého na vysokém podstavci v okrajové částí Frýdku - Místku zvané Boudy. Pískovcová socha byla dle starších údajů zhotovena fundací manželů Piskořových v roce 1813, což dokládají iniciály IP a AP doplněné letopočtem 1813 v horní části podstavce. Současné umístění blízko domu č. p. 1420 na ulici Pod Štandlem není původní. Původně byla plastika umístěna u mostku přes říčku Olešnou (časté umisťování soch tohoto světce při přechodech přes vodní toky), po pravé straně při výjezdu z Místku směrem na Příbor a Olomouc. Za tímto mostkem začínala původní osada Boudy. Na současné místo byla plastika ...