Klášter s dívčí školou byl založen v r. 1868. Postupně vznikl penzionát, škola obecná, měšťanská a škola pro ženská povolání. Školy zrušeny v r. 1940 a klášter zanikl v r. 1962, kdy byla do areálu přemístěna učňovská škola a internát. V letech 1998-2012 zde byl výchovný ústav. Dnes bez využití.
© Luděk Vláčil 08/2020
Město Vidnava (německy Weidenau, polsky Widnawa) se nachází v okrese Jeseník v severozápadní části českého (dříve rakouského) Slezska. Historické centrum je městkou památkovou zónou. K výrazným stavbám centra patří například kostel sv. Kateřiny, kostel sv. Františka z Assisi, zámek nebo radnice. Za zmínku však stojí i některé novější stavby stojící mimo památkovou zónou. K těmto stavbám patří například bývalý kněžský seminář, kostel sv. Františka z Assisi a klášter Milosrdných sester sv. Karla Boromejského.
historie

Počátky kláštera sahají do roku 1868, kdy vidnavský farář P. Wache pozval milosrdné sestry z Nisy, aby pomáhaly místním chudým. Pan farář zakoupil pozemek, velikou zahradu a dům č. p. 107. Vše dal svým nákladem přichystat, požádal o příchod sester a vyžádal si arcibiskupský souhlas. Sestry se nastěhovaly v říjnu 1868 a na svátek svého patrona Karla Boromejského otevřely dívčí školu pro 90 žákyň. Postupně byla vybudována škola obecná, měšťanská a v roce 1914 byla dokončena stavba penzionátu. Rozmach kláštera finančně podporovali vratislavští arcibiskupové. V roce 1929 byla ještě zřízena Odborná škola pro ženská povolání. Konec školy i penzionátu přinesla německá okupace. V roce 1940 byla zabrána budova arcibiskupského kněžského semináře pro vojenské účely, který byl nastěhován do budov kláštera. Ústav se však pomalu vyprazdňoval, až zde nakonec zůstali pouze profesoři a sestry. Po skončení války bylo německé obyvatelstvo, včetně…  číst dále

Luděk Vláčil - zdroj: https://www.vidnava.cz a další, 3.9. 2020

Olomoucký kraj,  Jeseník  (JE), Vidnava