Kostel sv. Tekly je původně barokní stavba z konce 18. st. s úpravami v 19.st. Dnes slohově nevýrazná stavba, v exteriéru se negativně projevuje tvrdá omítka na fasádě. Hřbitov s řadou náhrobků s poněmčenými českými jmény, mj. hrob Cypriana Lelka, buditele pruských Moravců a poslance pruského sněmu.
Kostel Sv. Tekly ve Vodce, průčelí
Slezská obec Vodka se nachází na dnešním polském území u města Hlubčice (Glubczyce, Leobschütz) nedaleko Opavy. Původně bylo celé Hlubčicko jako oblast v rámci olomouckého biskupství součástí českého státu. Po r. 1742 se ocitlo v pruském záboru. Přesto se zde do r. 1945 udrželo početné slovanské obyvatelstvo, tzv. Moravci hovořící dialektem češtiny (67%). Po válce byla snaha připojit některá slezská území k Československu (Kozelsko, Ratibořsko, Hlubčicko a Nissko, spolu s Kladskem), ale nepodařilo se získat jednoznačnou podporu tehdy všemocného Sovětského svazu proti územním zájmům Polska. Pamětihodností obce je kostel sv. Tekly, původně barokní z konce 18. století s úpravami v 19. století. Dnes se jedná o slohově nevýraznou stavbu, v exteriéru se negativně projevuje tvrdá omítka na fasádě. Na hřbitově u kostela je řada náhrobků ...
    Polsko, dolnośląskie,