Josefínin platan

Bartošovice
Platan javorolistý (španělský) nechal v bartošovickém zámeckém parku vysadit dle pověsti v r.1833 Josef Meinert na paměť jeho milované partnerky, hraběnky Josefíny z Canalu. Strom se řadí mezi nejmohutnější a nejstarší platany v ČR.
celkový pohled na Josefínin platan
© Jan P. Štěpánek 02/2008
Graficke pismenko Zajímavostí bartošovického zámeckého parku je jistě vzrostlý platan javorolistý (španělský) v severním sousedství budovy zámku.
Tento až do první pol. 19. století pro naše země netypický strom byl dle pověsti v Bartošovicích zasazen v roce 1833 a pojmenován po hraběnce Josefíně z Canalu.
Má obvod kmene 780 cm a výšku 36 m a řadí se mezi nejmohutnější a nejstarší evidovaný platan v České republice.

Láska hraběnky Josefíny z Canalu a Josefa Meinerta – Josefínin platan
    Pověst o vysazení platanu se váže k osobě hraběnky Josefíny z Canalu, která panství Bartošovice zdědila po svém otci Josefu Emanuelu Canalu de Malabail v roce 1786. Po krátkém manželství s hrabětem Pachtou z Rájova a narození syna Karla se hraběnka vrhla do společenského života. Pobývala především v Praze. Roku 1797 se stal vychovatelem hraběnčina syna Jiří Meinert. Ten brzo podlehl hraběnčinu kouzlu a půvabu. Také hraběnce nebyl Meinert

Jan P. ŠTěpánek dle infotabule před stromem, 25.2. 2008

popis

Platan javorolistý (španělský) – Platanu x acerifolia – je mohutný strom s široce rozloženou korunou, který dorůstá výšky až 40 metrů. Typickým znakem platanů je hladká kůra, která se loupe ve velkých plátech. To dává kmenům typickou skvrnitost. Platany se v našich zemích začaly pěstovat kolem roku 1835.
    Jan P. Štěpánek podle infotabule na místě, 25.2. 2008