Kapucínský konvent a kostel vystavěn v l.1674–1683. R.1756 přistavěno nové křídlo. Klášter byl zrušen r.1950 a v průběhu následujících letech byl zdevastován. Nyní je kostel opraven, klášter ale patří k neohroženějším stavbám na Moravě.
Město Fulnek se nachází 28 km jižním směrem od Opavy a 18 km severozápadně od Nového Jičína. Ve městě najdeme řadu turisticky zajímavých objektů, kostel Nejsvětější Trojice, barokní Knurrův dům, barokní sloup Nejsvětější Trojice, kašnu se sochou sv. Jana Sarkandra, muzeum – Památník J. A. Komenského, bratrský sbor, a nebo areál starého hřbitova s ohradní zdí, kostnicí a kaplí sv. Rocha a Šebestiána. Nejmarkantnější je mohutný zámek stojící na ostrohu nad městem, bohužel pro veřejnost stále ještě nepřístupný. Bývalý kapucínský klášter s kostelem sv. Josefa se nachází mimo centrum města na návrší za Husím potokem, při vjezdu k supermarketu Penny odbočit do kopce vlevo.
popis

Kapucínský klášter se skládá z kostela sv. Josefa a na něj navazujícího a zdí odděleného konventu. Kostel s předsazenou terasou a schodištěm. Nad portálem vlys, s letopočtem 1674, osazený raně barokním štítem. Mezi okny je umístěna obnovený freska. Před kostelem stávaly barokní sochy, která byly přeneseny ke kostelu Nejsvětější Trojice. Kostelní loď je zaklenuta valeně s trojicí párů trojbokých výsečí. Hudební kruchta je zděná s klasicizujícími detaily. Obdélný presbytář je zaklenut valeně, z obou stran k němu přiléhají oratoře. Sakristie s oratoří v patře navazuje na bok presbytáře. Na protější straně kostela se nachází konvent. V současnosti devastovaná část konventu obsahovala pouze rameno ambitu. Zadní křídlo při klášteře je dvoutraktové s velkým refektářem u nároží a se zříceným raně barokním trámovým stropem. Křídlo protilehlé ke kostelu má dva trakty, křídlo při průčelí je trojtraktové. Část budov…  číst dále

Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Moravy a Slezska 1, ACADEMIA 1994, 16.2. 2008

historie

S výstavbou kapucínského konventu a kostela bylo započato roku 1674 a klášterní kostel sv. Josefa byl vysvěcen r. 1683. Už v srpnu 1695 klášter vyhořel, ihned však bylo započato s jeho obnovou. V roce 1756 byla dokončena přístavba nového křídla s knihovnou a kaplí pro nemocné. V Josefinské době klášter nebyl zrušen. To jej však postihlo až v roce 1950 a v průběhu následujících dvou desetiletí byl zdevastován. V roce 1968 došlo k obnovení kapucínské komendy, ale vzhledem k žalostnému stavu kláštera byli řeholníci ubytováni na faře v bývalém klášteře augustiniánů. Ale již roku 1970 bylo společenství kapucínů opětovně rozpuštěno. K novému obnovení kapucínské komunity došlo po roce 1989. Jelikož od roku 1970 se stav kláštera ještě zhoršil, opět se kapucíni museli ubytovat na faře. Historická knihovna ze zdejšího kláštera je uložena v kapucínském klášteře v Praze. Po roce 1989 získala objekt soukromá…  číst dále

Moravskoslezský kraj,  Nový Jičín  (NJ), Fulnek