Římskokatolický kostel Nejsvětější Trojice z l. 1605–14 vystavěný nákladem Baltazara Certyše z Kynšperka a jeho ženy Kateřiny. Hodnotná jednolodní renesanční stavba se vstupní průčelní věží.
pohled na kostel od presbyteriální strany
© Jan P. Štěpánek 09/2009
Nejvýraznější dominanta městyse Suchdol nad Odrou, asi 8 km severozápadně od Nového Jičína, je bezesporu katolický renesanční kostel Nejsvětější Trojice na návrší nad středem obce. Kolem kostela se rozkládá ohrazený prostor hřbitova s náhrobky zdejších fojtů z rodu Telčíků. Zajímavostí v blízkosti kostela je místo, kde stávala slavná Komenského lípa a dále trosky někdejšího honosného sídla zdejších fojtů, které v zuboženém stavu přežívá u cesty naproti kostelu.
popis

Kostel tvoří jednolodní renesanční stavba s dominující západní hranolovou věží o pěti podlažích a posledním oktogonáloním patrem. Věž zakončuje již barokní báň ve tvaru zdvojené makovice s lucernou. Hlavní vstup do kostela je prolomen v této věži, která je tedy průchozí a tvoří v přízemí hezkou předsíň s křížovou klenbou s hřebínky. Portál do kostela tvoří jednoduchý neprofilovaný lomený oblouk. Boční fronty kostela doplňují neodstupňované opěrné pilíře, mezi nimiž jsou umístěny půlkruhově zakončená okna. Půlkruhově zakončený presbytář není oproti lodi ustoupen ani výškově, ani na šířku. K jižní straně presbyteria je přistavěná menší obdélná sakristie s oratoří v patře. Stěna sakristie směřující k presbyteriu má zaoblenou zeď, která podtrhuje tvar kněžiště. Strmá střecha nad kostelem je stylově krytá šindelem. Nad presbytářem je nad hřebenem vztyčen drobný sanktusník. Interiér hlavní, čtyř osé lodi je zaklenut valenou…  číst dále

historie

Stavba kostela Nejsvětější Trojice započala v roce 1605 – tehdy jako renesanční jednolodní stavba. Mecenáši stavby chrámu byli Baltazar Certyš z Kynšperka a jeho žena Kateřina. Byl dokončen roku 1614 vztyčením báně na kostelní věži. Dílčí úpravy kostela se děly ve 2. polovině 19. století.

Moravskoslezský kraj,  Nový Jičín  (NJ),