Již velmi setřelé terénní náznaky tvrziště v centru obce poblíže kostela. Archeologicky byla tvrz, nazývaná Krähenstein, datovaná od poloviny 14. stol. do počátku 16. století.
severní okraj mírného pahorku jádra
© Luděk Pitter 07/2006
Obec Vrchy leží asi 7 km severně od města Fulneka. Do roku 1947 se ves jmenovala Valtéřovice, poté však dostala současný název Vrchy. Mezi místními i badately již dlouho existovalo povědomí o existenci tvrze Krähestein (též Kränstein, Krästein - "Vraní kámen")., nikdy se přesně nevědělo, kde stávala. Pouze stará německá obecní kronika připomíná, že na bývalé školní zahradě bylo kdysi nalezeno při kopání jakési staré zdivo, část dlážděné cesty a při kopání studny prý byl nalezen také krátký meč. Tyto skrovné údaje napovídaly, že by se skutečně mohlo jednat o pozemek, kde toto šlechtické sídlo mohlo stát. Regionální badatel Jiří Tichánek spolu s Milanem Borisem díky těmto nalezeným indiciím zjistili, že se opravdu jedná o zaniklé místo tvrze Krähenstein a pomohli tak toto historické místo znovu objevit pro širokou veřejnost. Místo tvrze se nachází východně nedaleko kostela, za nynějším obecním úřadem (čp. 65), kde byla dříve škola, na parcele č.64 a 26 - na mírném návrší bývalé školní zahrady. Mnoho z tvrze nezbylo. Rozpoznat lze jen nevýraznou terénní hranu jádra lokality na severu.
popis

Tvrz stávala v místě nynějšího obecního úřadu, čí spíše mírně za ním, na mírném, dnes už poměrně silně setřelém návrší. Tuto domněnku podporuje mimo jiné přítomnost hluboké, ve skále tesané staré studny (na parcele č.26). Také náznaky v terénním zvrásnění svědčí pro tuto myšlenku. Při hloubení základů pro školní budovu v 19. století, objevili místní občané zbytky vjezdu bývalé brány do tvrze (lze tím dedukovat, že vstup do tvrze byl ze strany od současného kostela). Je však pravděpodobné že branka existovala i ve směru do dvora na západě. Povrchovými sběry byla sebrána kolekce středověké keramiky datovatelné do rozmezí od poloviny 14. století do počátku 16. století. Byla zjištěna také přítomnost středověkých kovaných hřebů, úlomků podkov a drobného technického kování neurčitelného charakteru. Původní tvrz zřejmě zabírala svou rozlohou plochu cca 50 x 40 metrů a dá se předpokládat, že byla spojena s hospodářským dvorem na západě areálu. Z pahorku…  číst dále

Jiří Tichánek, Zdeněk Šerý: Šlechtická sídla na Novojičínsku, Butterfly, Opava 2003, 3.1. 2007

Historie tvrze Krähenstein

Prapůvod vsi Valtéřovice je spojen s proboštstvím v Březové, jemiuž ves patřila, a které bylo odnoží kláštera v Třebíči. Někdy po roce 1412 koupil Valtéřovice Lacek z Kravař Valtéřovice a připojil je k fulneckému statku a dosadil zde svého mana. Pánem zdejšího dvora a majitelem přilehlé tvrze je uváděn Jan Čapek z Kroměšína zv. "Starý", kterému dal Beneš z Kravař zapsat v části Valtéřovic pět hřiven ročního platu. Čapkové z Kroměšína a Valtéřovic sídlili od roku 1412 do roku 1537 na tvrzi, v písemných pramenech uváděnou jako Krähestein, Kränstein, Krästein - "Vraní kámen". Čapek byl ve své době patrně dosti významnou osobou. V roce 1415 patřil mladý Čapek k signatářům protestního listu české a moravské šlechty do Kostnice proti upálení M. Jana Husa. Jan Čapek byl v letech 1459 - 1461 hradeckým hejtmanem a měl na Opavsku několik. Byl velkým příznivcem krále Jiřího z Poděbrad, jenž…  číst dále

dnešní situace tvrziště a kostela
Moravskoslezský kraj,  Nový Jičín  (NJ),