Takřka neznatelné terénní náznaky tvrziště (pahorku jádra a okružního příkopu s valem) ve středu vsi při říčce Luha. Archeologicky je lokalita datovaná do 15. století. Zanikla patrně na počátku 16. století, kdy panství připadlo Pernštejnům.
Takřka neznatelný pahorek tvrze od západu
vpravo se táhne val bývalé hráze zaniklého rybníka
© Jan P. Štěpánek 05/2006
Nevelká vesnice Polouvsí, ležící v široké nivě řeky Odry podél obou břehů říčky Luhy, se nachází asi 10 km západně od města Nového Jičína. Nesnadnější způsob jak se do Polouvsí dostat, je z rychlostní silnice R48 odbočit na Jeseník nad Odrou. V půli cesty se obec Polouvsí nachází. Tvrz v obci vznikla s největší pravděpodobností v důsledku existence staré cesty zv. Hlučnica, která spojovala údolí řeky Bečvy s řekou Odrou. Pro ostrahu cesty i samotné obce byla proto v údolí říčky Luhy postavena tvrz. Původní kamenná vodní tvrz byla lokována uprostřed louky mezi místem bývalého dvora a říčkou Luhou. Díky skutečnosti, že je místo tvrze používáno jako pastvina, je samotná tvrz již natolik nevýrazná, že člověk neznalý poměrů nemá šanci cokoliv z tvrze spatřit. S hodně dobrou fantazií lze rozeznat bývalý pahorek jádra s „nejvýraznější“ hranou na severozápadě i bývalý příkop a val, taktéž znatelný již jen na severozápadě lokality. Bohužel, polouveská tvrz pomalu, ale jistě mizí. Může být otázkou jen několika málo let a tato velmi zajímavá lokalita zanikne úplně. Nějaká památka na tvrz však zůstane. Povrchovým průzkumem bylo v místě tvrze nalezeno několik desítek kusů střepů keramiky, která je datovatelná do konce 15. století. Z železných předmětů pak jeden kus značně zkorodované šipky do kuše s tulejí.

Lokalizace a popis polouveské tvrze

Historické prameny existenci polouveské tvrze mnohokrát zmiňují, avšak ještě v nedávné době nebylo známo přesné místo, kde tvrz stávala. Vlastivěda Moravská uvádí, že tvrz stávala někde mezi říčkou Luhou a dvorem. Ještě ve třicátých letech 19. století prý zde bylo po bývalé tvrzi vidět mnoho kamení, které bylo později použito vrchností ke stavbě novější části vsi zvané dříve "Neuhäusel". V roce 1987 bylo místo tvrziště konečně úspěšně lokováno. Pozůstatky tvrziště se opravdu nacházejí mezi Luhou a bývalým dvorem, takřka uprostřed louky, která tento prostor zabírá. Jižně od místa tvrze se kdysi nacházel tzv. Závichův rybník. Ten zabíral takřka polovinu současné louky, sevřené mezi říčku Luhu a úpatí svahu ke dvoru. V minulosti byla velmi vlhká niva Luhy využita pro rybníky, které pokrývaly celé údolí od Dubu až po bývalou polouveskou tvrz. Zakládání rybníku je možno přičíst Pernštejnům, kteří zdejší panství koupili na počátku 16. století. Dnes jsou…  číst dále

Historie tvrze a vsi Polouvsí

Vesnice Polouvsí leží na bývalé staré spojovací cestě, zvané Hlučnica, z údolí Bečvy do údolí Odry. Právě tato stará cesta měla patrně za následek, že v Polouvsí byla postavena tvrz na obranu cesty i samotné vesnice. První zmínka o zdejší tvrzi pochází z roku 1464. Ves, jako součást drahotušského panství je připomínána již roku 1371, kdy patřila bratřím z Drahotuš a posléze markraběti Janu Jindřichovi. Roku 1412 získávají Polouvsí Riesenburkové. Roku 1438 se tu připomíná Bedřišek z Polouvsí. Po něm je zde Jan z Riesenburka, který umírá brzy před rokem 1494, ale již roku 1480 jedná o prodeji Polouvsí s tvrzí s majitelem sousedního hranického panství, Vilémem z Pernštejna a na Helfštejně. Ke koupi však nedošlo, neboť roku 1493 dává král Vladislav II. ves Polouvsí s tvrzí a ves Dub Janovi Žopskému ze Žop. Žopští byli rozrodem jedné z větví Fulštejnů. Jan ze Žop však prodal 2. prosince 1501 Polousí…  číst dále

Jan P. Štěpánek podle J. Tichánek, Z. Šerý: Šlechtická sídla na Novojičínsku, Butterfly, Opava 2003, 3.10. 2006

Aktuální půdorys Polouvsí
Moravskoslezský kraj,  Nový Jičín  (NJ),