Muzeum Výtopna Zdice, věnované především historickým železničním i silničním vozidlům, zřídila skupina nadšenců r. 2006 v areálu zdického nádraží. Bývalá výtopna zrušená r. 2002 leží v těsné blízkosti dálnice D5 asi 400 m od vlastního nádraží.
Před rotundou
Provozní exponáty muzea Výtopny Zdice
Starobylá obec Zdice byla založena po r. 1039, na městys byla povýšena r. 1872 a od r. 1994 je městem. Leží v těsné blízkosti dálnice D5 Praha-Rozvadov, s níž vede souběžně silnice II/605 procházející přímo Zdicemi. Historicky tu vznikla významná železniční křižovatka. Z páteřní trati 170 Praha-Plzeň-Cheb se tu odděluje trať 200 směrem na Příbram, Písek a Protivín. Bývalá výtopna přestala sloužit svému účelu r. 2002 a od r. 2005 byla pronajata soukromé společnosti nadšenců, nyní zvané Saxi, která tu provozuje muzeum a provádí restaurátorské práce. Nachází se asi 400 m od vlastního nádraží a je přístupná podchodem.
19.8. 2015
popis

Muzeum Výtopna Zdice je ryze soukromé muzeum společnosti Saxi. Je věnováno dopravní tématice, především železničním a silničním vozidlům i hasičské a zemědělské technice s odkazem na dobu nedávno minulou, komunismus - socialismus...(retromístnost, policejní služebna, předměty každodenního charakteru a pod.). Pro veřejnost bylo otevřeno r. 2006 a je přístupné během turistické sezóny vždy o prvním víkendu v měsíci, o letních prázdninách pak každý víkend.

Středočeský kraj,  Beroun  (BE), Zdice