Výšinné sídliště z doby bronzové (2000–800 př. n. l.) na ostrožně Kamenná věž. Místo bylo známé do poloviny 90. let 20. století jen jako místo zbytků vrcholně středověkého hrádku z 13. století, z něhož jsou dodnes patrné čtyři příčné valy lemované příkopy.
Pahorek jádra hradu
Graficke pismenko Kamenná věž severně od Velešína byla do poloviny 90. let 20. století známá jen jako místo zbytků vrcholně středověkého hrádku ze 13. století, který se nacházel na výrazné protáhlé ostrožně nad soutokem Malše a Velešínského potoka. Jeho existenci i chronologické zařazení potvrdil archeologický výzkum Antonína Hejny v roce 1976. Do 13. století můžeme s největší pravděpodobností klást i čtyři příčné valy lemované příkopy, které jsou v terénu dodnes patrné. První doklady pravěkého osídlení na Kamenné věži přinesl až povrchový průzkum Jiřího Valenty z Velešína, uskutečněný v letech 1995–1996. V souvislosti s poklesem hladiny římovské přehrady ...

Časová osa

Archeologický výzkum Antonína Hejna potvrdil existenci bývalého hradu.