Pětipolový železniční most byl vystavěn italskými stavaři mezi lety 1901–1902. Velmi silně jej poznamenala II. světová válka, stejně jako trať. V poválečné době byly kolejnice vytrhány, pražce spáleny a trať zaniká po roce 1970 napuštěním Želivky.
Most se tyčí nad ramenem Želivky
Most se nachází mezi Bernarticemi a Keblovem, asi 10 km na sever od dálnice D1, poblíž vodní nádrže Švihov na Želivce. Němčicemi dříve procházela dnes už zrušená trať z Křivsoudova do Kralovic, které jsou dnes zatopeny. Most u Němčic tak patří do skupiny "mrtvých" mostů, které byly buď nedostavěny, anebo časem ztratily své poslání. Obdobné objekty jsou například též u Hulic, v Borovsku, Brně-Králově Poli, Nebovidech, kde šlo o mosty stavěné v předstihu před samotnou silnicí či dálnicí, jejíž trasa pak vede jinudy; či je projekt zcela opuštěn (Slušovice, Jevíčko, Želešice aj.) jako v případě dálnice Vratislav-Vídeň. Nedaleko je pak rovněž polozatopený silniční most u Dolních Kralovic. Údržbě takových objektů není věnována pozornost, nejsou však odstraňovány ani demolicí. I když právě u němčického mostu podobný osud hrozil. Hodlala ho ...
pan D.J., 28.1. 2009

Němčice
    Nejprve byla postavena speciální "koněspřežná dráha" o rozchodu 600 mm do kamenolomu v Borovsku, odkud se přivážel již nahrubo opracovaný kámen. Byly provedeny terénní úpravy a úpravy navigace koryta potoka. Dosazování koruny mostu, kde bude namontováno kovové zábradlí, je vidět na starém snímku, kde je již most hotov a krátce před policejní zkouškou trati. Nedaleko severním směrem je část bývalé silnice,

Petr Zezula , 28.1. 2009
    Středočeský kraj,  Benešov  (BN), Němčice