Naučná stezka po linii čs. opevnění, vybudované před 2. světovou válkou v horském sedle mezi Českou Kamenicí a Chřibskou. Stezku realizovala Lesní správa Rumburk. Dochovány objekty lehkého opevnění vz. 37 v různém stupni dokončení ve dvou sledech, místy střelecké průseky, spojovací a střelecké okopy
Řopík N1/32/A-140
Řopík typu A-140, v normální odolnosti. Šikmý vpravo, datum betonáže 07.04.1938, krychelná pevnost 391.

Jak se tam dostat?

Naučná stezka se nachází v horském sedle Křížový buk. Místo přístupno po silnici II/263 z České Kamenice či Chřibské, po červené nebo zelené turistické značce, či po lesní silnici z Mlýnů (kolem vodopádu na Lučním potoce). Místo protíná i naučná stezka Okolím Studence.
Mikeš Pancíř, 29.1. 2014
historie

Silnice z Chřibské do České Kamenice vždy sloužila k nástupu cizích vojsk ze Saska do Čech. Toho si byli vědomi projektanti opevnění Československa před II. světovou válkou a proto zde vybudovali dva sledy lehkého opevnění vz. 37. Těsně nad silnicí, asi 150m, stojí šikmý prvosledový objekt N1/30/A180, který je mimo jiné zajímavý i tím, že jej po záboru pohraničí navštívil 6. 10. 1938 Adolf Hitler. Objekty druhého sledu se nalézají u červené turistické cesty a jsou v různém stupni dokončení, jejich betonáž probíhala těsně před mobilizací v září 1938. Na některých místech, zvláště u objektů prvního sledu, najdete mimo střeleckých průseků také ještě dobře patrné spojovací a střelecké okopy mezi jednotlivými objekty. Naučnou stezku realizovala Lesní správa Rumburk, stezka navazuje na bývalou hájovnu na Křížovém buku, ve které je umístěna expozice dobové výzbroje a výstroje, ukázky vybavené objektů, fotografie atd.

Ústecký kraj,  Děčín  (DC), Kytlice